Fiskejournalens medarbetare Martin Falklind håller gärna till under ytan nu för tiden. Men vad är det egentligen han sysslar med och varför? På söndagens båtmässa i Göteborg dyker han upp för att avslöja just det. " />
Annons
Falklind dyker upp för att berätta om blött filmprojekt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

9 månader sedan Sverige Anders Lundin
Martin Falklind håller på med en djupdykning bland våra svenska fiskar, men på Båtmässan dyker han upp, visar filmklipp och berättar om projektet. Foto Johan Falklind
Falklind dyker upp för att berätta om blött filmprojekt

Fiskejournalens medarbetare Martin Falklind håller gärna till under ytan nu för tiden. Men vad är det egentligen han sysslar med och varför? På söndagens båtmässa i Göteborg dyker han upp för att avslöja just det.

Båtmässan kommer att innehålla mycket sportfiske, och bland programpunkterna på scenen hittar vi bland annat en föreläsning med Fiskejournalens miljöredaktör Martin Falklind.

Han har gjort det mesta när det gäller fiske, film och äventyr jorden runt. Nu har han gett sig in i ett projekt som om möjligt är ännu krångligare än att filma fiske – nämligen att filma de svenska fiskarnas beteenden under ytan.

– Jag vill visa vilken spännande värld som finns under ytan här hemma i Sverige. Min önskan är att både sportfiskare och vanliga människor ska få en aha-upplevelse och förstå lite mer hur ekosystemen i våra vatten hänger ihop och vilken fantastisk skatt vi sitter på om vi tar hand om den.

Uppdraget är att skapa en trilogi om våra svenska fiskar för Sveriges Television. Under de snart två år som Martin har jobbat med projektet, har han och hans kollegor bland annat fångat jagande gäddor och tonfiskar, hoppande laxar, ätande öringar och vandrande ålar med sina filmkameror. Mycket är helt unikt material, som aldrig tidigare visats på TV.

– Det är fantastiskt roligt men samtidigt oerhört tålamodsprövande eftersom många fiskar är oerhört skygga och våra svenska vatten ofta är grumliga eller mörka, säger Martin.

Genom envishet och uppfinningsrikedom har Martin och hans team hittat på metoder och byggt specialkameror som gör att TV-publiken kan få en bättre inblick i fiskarnas egen värld.

Sändning för trilogin är planerad till nästa år, men den som är ivrig, kan redan i helgen får se unika smakprov från Martins filmmaterial. På Båtmässans sportfiskedag, söndag 2 februari, kan du klockan 15.00 höra berättelserna om hur det omöjliga blir möjligt.

Hela scenprogrammet hittar du här nedan, och glöm inte att Fiskejournalen är på plats och delar ut gratis prenumerationer till de 400 första besökarna.

Scenprogrammet, Båtmässan, den 2 februari

10:45 – 11:00: Sportfiske till 100%!. Medverkande: Anders Holm, Chefredaktör Fiskejournalen, Bengt Wallin,  scenprogramsansvarig.

11:00 – 12:00: Sportfiskarens bästa vän är… ekolodet. Medverkande: Bo Hall.

12:00 – 13:00: Spännande havsöringsfiske premierat! Medverkande: Jonas Nordigårds,  fiskeguide.

13:00 – 14:00: Blåfenad tonfisk, nu etablerad i svenska vatten? Medverkande: Roberth Hellberg, Fladen Store Björlanda, Tobias Ehn.

14:00 – 15:00: Sveriges största sportfiskeprofil, Svartzonker, gästar Båtmässan. Medverkande: Claes ”Svartzonker” Claesson, Svartzonker Sweden AB.

15:00 – 16:00: Fiskeäventyr med Martin Falklind. Medverkande: Martin Falklind, filmare och producent på Ecofilm Scandinavia AB.

Läs även om detta:

https://www.fiskejournalen.se/den-grona-vagen-kan-bli-forbjudet-med-forbranningsmotor/

 

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Håll koll på vilka regler som gäller för torskfiske i Östersjön.
Bara två torskar per dag – kvoter omfattar fritidsfisket

Tidigare i veckan beslutade EU-ministrarna om fiskekvoterna för Östersjön nästa år. Det innebär också att reglerna för fritidsfisket efter torsk har fastställts.

De beslutade kvoterna innebär en bag-limit på fem torskar per fiskare och dag i västra Östersjön (område SD 22-24). Mellan 1 februari–31 mars i område SD 22-24 gäller en bag-limit på endast två torskar per fiskare och dag.
Fritidsfisket kommer med andra ord att regleras på samma sätt under 2021 som det gjordes under 2020.

Fritidsfiske av torsk i delområde 24 utanför 6 nautiska mil (NM) från baslinjen är förbjudet under 2021. Fiske av torsk är också förbjudet för fritidsfiskare i hela delområdet 25 och 26.
På Havs- och Vattenmyndighetens hemsida kan du läsa allt om vilka fiskeregler som gäller i respektive område.

Du kanske även gillar detta