[/caption] " /> Falklind och Borg i Bollnäs | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Falklind och Borg i Bollnäs

På lördag har du chans att lyssna på Martin Falklind i Bollnäs. (Foto: Pasi Helin)

Lördag den 1 december blir det en riktig högtidsstund för dig som tycker om natur, foto, film och fiske. Då kommer Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind till Bollnäs för att berätta om sina äventyr bakom kulisserna under inspelningen av sin TV-film ”Expedition den gamle och havet”.
Bollnäs kommun inbjuder till en oförglömlig dag där vi tillsammans med Martin Falklind också kommer att få lyssna till Sveriges miljöhjälte Christer Borg, ordförande i Älvräddarna. Förutom dessa två föredrag har du möjligheten att mingla med ”Vi sportfiskare”, Andys Fiskeguide, Länsstyrelsen, Studiefrämjandet, Bollnäs kommuns kommunlimnolog, Bollnäs FVF OCH FVOF, mfl.
Dagen tillägnas även barnen, som erbjuds möjlighet att få prova på flugbindning och få egna fiskehistorier från Martin Falklind vid ”ljugarbänken”.

Dag: Lördag den 1 december.
Plats: Bollnäs kulturhusets foajé och stora salen.
13.00: Mingel och prova flugbindning.
15.00: Martins fiskehistorier för barn vid ”ljugarbänken”.
16.00: Föredrag med Christer Borg och Martin Falklind.
Entré: 50 kr. Fri entré för alla barn under 18 år samt fri entré mot uppvisande av Bollnäs FVF fiskeårskort.
Arrangörer: Bollnäs FVF, Studiefrämjandet, Bollnäs kommun, Älvräddarna, Fiskejournalen.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta