Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige nicander
Falklind nominerad till miljöpris

Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind är tillsammans med nio andra nominerad till tidningen Allas miljöpris. Priset är 10 000 kr som vinnaren får ge till valfri hjälporganisation.
Allt i naturen hänger ihop. Det är därför Martin Falklind kämpar för att rädda våra orörda älvar och för fisken i våra vatten.  Vi har sett det i hans filmer och läst om det i hans ledare. Den förljugna vattenkraftslobbyn har flera gånger fått stå med skammen när Martin uppmärksammat hur det verkligen förhåller sig med den ”rena” vattenkraften. Till tidningen Allas säger han att målet inte är att stänga vattenkraftverken utan att man ska bygga vandringsvägar förbi de befintliga och inte bygga några nya.
Bland de övriga nominerade finns bland annat fotografen Mattias Klum och programledaren Martin Emtenäs.
Anders Nicander

Martin Falklind fiskar havsöring som vuxit upp i orörda vattendrag. (Foto: Anders Nicander)


Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta