Falklind på radio

Att bottentråla ett hav kan jämföras med att köra bulldozer i en äppelodling, istället för att plocka de mogna äpplena. Man förstör förutsättningarna för att kunna skörda i framtiden. (illustration: Hans Jax)

I spåren av Martin Falklinds senaste film, Expedition den gamle och havet, sätts nu fokus på Sveriges sätt att förvalta fisket. Idag sänds en lång intervju med Martin på P4 Västerbotten.
Att vi genom att fiska på ett smartare sätt skulle kunna få mer fisk både på tallriken och kvar i havet, kan tyckas som en motsättning. Men det sätt som Sverige förvaltar sina hav idag, är det sämsta tänkbara och leder till ett tomt hav, menar Martin Falklind i intervjun.
– Att bottentråla sina hav är som att skörda äpplen genom att köra en bulldozer genom äppelodlingen, istället för att plocka de mogna frukterna, säger Martin Falklind.
– Vi förstör havets produktionsapparat genom att trålen helt urskiljningslöst får med sig, ägg, yngel, vegetation, musslor och arter som vi inte ens vill ha. Genom att istället fiska selektivt, kan vi behålla ”fabriken” och får bättre kvalitet på de fiskar och skaldjur vi fiskar upp.
I Martin Falklinds senaste film visas ett exempel från Mexiko där man valt bort alla massfångande redskap och istället satsat på sportfisketurism och selektiva redskap. Detta har lett till en välbärgad region med ett levande
hav.

Se filmen på SVT-play

Maria Ålander

Annons
AKTUELLT

Snart dags för Västerhavsveckan

Fiska, åka båt, paddla kajak och samla in spännande djur från havet är bara några av de aktiviteter som erbjuds under årets Västerhavsvecka. I år firas 10-årsjubileum och fler orter är någonsin medverkar med roliga, spännande och havsnära aktiviteter.

Tonfiskar siktade i Öresund

Igår bjöds färjepassagerare och personal på en mäktig syn under den korta överfarten mellan Helsingborg och Ven. Ytan bröts av ett stim blåfenade tonfiskar som alla var i tungviktsklassen!

Squirmy: flugan som är både älskad och hatad

Den liknar mest en bit skräp och lär aldrig pryda någon tavla ihop med klassiska laxstreamers. Men fisk fångar den! Squirmy tar flugvärlden med storm och trots många skeptiska blickar har den nog kommit för att stanna.

Historiska drömhugg från djupet

Blåkveite, uer och lubb i all ära, men när Team Rolex summerar sin lyckade satsning i Eggakantens brådjup är det en rekordstor långstjärt och en svindlande havskatt som utmärker sig. Den sistnämnda tvingade ner vågen till 25,2 kilo – 8 kilo över gällande världsrekord!

Den moderna ekolodskolan

Alla sportfiskare drömmer om vad som finns under vattenytan. Med Garmins Chirp-teknik kan du se hur grunden verkligen ser ut och var vegetationen växer. Du kan även se fiskarna och bedöma deras storlek. Här berättar vi hur den nya moderna tekniken fungerar!

Gunnar Westrin får Smedmanpriset

Publicisten, flugfiskeprofilen och författaren Gunnar Westrin tilldelas Smedmanpriset 2018. Den ärofyllda utmärkelsen får han bland annat för sitt stora engagemang och personliga författarskap.

BILDSPEL: Sällsynta gäddor

Att även fiskar kan drabbas av pigmentförändringar vet vi sedan tidigare. Åkomman kan ge häpnadsväckande resultat – här har ni några intressanta exempel på hur gäddan kan se ut. För att man som gädda inte ska bli uppäten av artfränder och andra rovfiskar gäller det att på bästa sätt kunna gömma sig i den naturliga

Skellefteå Kraft tappar kund

Vackra ord om hållbarhet räckte inte – när en bostadsrättsförening i Västerhaninge fick se hur laxar dör vid Hednäs kraftverk beslöt de att säga upp sitt elavtal. – Jag känner mig lurad. Vi vill inte göra affärer med Skellefteå Kraft, säger föreningens vice ordförande Annika Markén till Piteå-Tidningen.

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...