[/caption] " /> Falklind på radio | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Falklind på radio

Att bottentråla ett hav kan jämföras med att köra bulldozer i en äppelodling, istället för att plocka de mogna äpplena. Man förstör förutsättningarna för att kunna skörda i framtiden. (illustration: Hans Jax)

I spåren av Martin Falklinds senaste film, Expedition den gamle och havet, sätts nu fokus på Sveriges sätt att förvalta fisket. Idag sänds en lång intervju med Martin på P4 Västerbotten.
Att vi genom att fiska på ett smartare sätt skulle kunna få mer fisk både på tallriken och kvar i havet, kan tyckas som en motsättning. Men det sätt som Sverige förvaltar sina hav idag, är det sämsta tänkbara och leder till ett tomt hav, menar Martin Falklind i intervjun.

– Att bottentråla sina hav är som att skörda äpplen genom att köra en bulldozer genom äppelodlingen, istället för att plocka de mogna frukterna, säger Martin Falklind.
– Vi förstör havets produktionsapparat genom att trålen helt urskiljningslöst får med sig, ägg, yngel, vegetation, musslor och arter som vi inte ens vill ha. Genom att istället fiska selektivt, kan vi behålla ”fabriken” och får bättre kvalitet på de fiskar och skaldjur vi fiskar upp.
I Martin Falklinds senaste film visas ett exempel från Mexiko där man valt bort alla massfångande redskap och istället satsat på sportfisketurism och selektiva redskap. Detta har lett till en välbärgad region med ett levande
hav.

Se filmen på SVT-play

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta