Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Falklinds nya TV-film

Teamet bakom "Den gamle och havet" har fått vind i seglen. Tre marlin är fångade och nu hoppas man på ytterligare fångst för att säkra bilder till TV-filmen.

Efter många motgångar, verkar nu äntligen Martin Falklinds filmprojekt ”Expedition den gamle och havet” bli verklighet. Förhållandena är perfekta och marlin i stora stim är på väg mot Cabo san Lucas där filmteamet befinner sig.
Det var tre år sedan Fiskejournalens chefredaktör Martin Falklind fick idén till att göra en modern variant av Ernest Hemingways ”Den gamle och havet” genom att fånga en marlin från kajak. Testexpeditionen gick enligt planerna och Martin tog beslutet att det med stor sannolikhet skulle gå att filma det hela för SVT.
– Men fisken ville annorlunda, säger Martin Falklind.

– När filmteamet var på plats i Cabo san Lucas, Mexico, var också väderfenomenet ”la Nina” på plats. Det innebar iskalla strömmar som skrämde bort både betesfisk och marlin och filmteamet fick återvända tomhänta.
Bättre odds
Nu är de på plats igen och oddsen ser bättre ut. Tre marlin är redan fångade och två har tappats. Dock behövs några fiskar till innan det finns nog med filmmaterial för de riktigt maffiga actionscener som Martin hoppas på.
– Det här är ett projekt som nästan är lite för spännande. Om allt går vägen och filmen blir som jag har tänkt mig, tänker jag nog hålla mig på hemmaplan ett tag. Äventyr i all ära, men vanligt abborrfiske är inte dumt det heller.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta