Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Familjelycka vid sjön

Familjen Sellén-Lindkvist glömmer nog inte den här majkvällen i första taget. Massor av gäddor – och 100-klubbare både tlll far och son.
Joakim Lindkvist vill gärna lära sonen Gandalf att bli en ansvarsfull och hängiven sportfiskare. Därför fiskar de tillsammans så ofta de bara hinner. Den här majkvällen hade de tagit med sig spinnspöna till sjön Marmen, väster om Sundsvall.
”Gäddorna var som galna denna kväll. Dagen efter var det alldeles dött på samma ställe. Vi hade tur som kom rätt kväll”, skriver Joakim i anmälan till 100-klubben.
9-årige Gandalf fick uppleva sitt livs fiske och drog en riktig gäddbest på hela 116 centimeter. Att pappa Joakim fick en gädda som var centimetern längre störde inte glädjen.
Svenne Andersson

Gandalf Sellén-Lindkvist med sin största gädda. Hittills, säger pappa Joakim.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Se upp för gösar med sändare i Hjälmaren. Foto: Martin Engström, Länsstyrelsen.
Släpp tillbaka gösar med sändare – forskning pågår!

Just nu simmar 90 gösar omkring i Hjälmaren med en sändare på sig. Forskarna vill nämligen veta hur de rör sig, både i jakten på föda och lekplatser.

Det är forskare vid SLU som tillsammans med Länsstyrelsen ska kartlägga Hjälmargösens förehavanden. Syftet är att förvaltningen av gösen och gösfisket i sjön ska kunna bedrivas så bra som möjligt.
Gösen är inte bara en populär sportfisk utan även en uppskattad matfisk, och målet är att kunna förena dessa två intressen utan att beståndet tar skada.

– Gösen är en uppskattad matfisk, som är eftertraktad av både det kommersiella och rekreationella fisket. Trots detta vet vi fortfarande lite om dess ekologi och beteende, säger Gustav Hellström, forskare vid Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå.
Med anledning av projektet så finns det anledning för fritidsfiskare att vara uppmärksamma, eftersom de uppmanas släppa tillbaka märkta gösar i vattnet igen, om en sådan skulle fångas.
Här kan du läsa mer om projektet!

Du kanske även gillar detta