Just nu:
Annons

Nyheter

4 veckor sedan Sverige Anders Lundin
Philip med en abborre långt över drömgränsen. Foto: Privat
Familjeturen slutade med en koloss för Philip

Philip Bauschkes stora fiskedröm har varit att fånga en abborre över 2 kilo. Nu har han lyckats med det – och dessutom med råge. Hans abborre är en av de absolut största som vi fått inrapporterade sedan i höstas.

Det är bara någon vecka kvar innan fiskförbudet träder i kraft i Kalmarsund, det vill säga 1 april. Philip Bauschke ville gärna hinna sätta ett personligt rekord innan dess, och efter ett taktikbyte så föll allt på plats.

– Till att börja med så körde jag traditionellt jiggfiske över gräsflak, medan min far körde på med jerkfiske. Vi kunde ganska snabbt konstatera att jerkfisket gav större individer. Så vi ändrade taktik och vid klockan 15.00 fick jag ett helt fantastiskt hugg, berättar Philip för Fiskejournalen.

Det var i själva verket en riktig koloss som slukat betet. 2 380 gram är som sagt en av de största som vi noterat sedan oktober.

– Det kändes direkt att det var en bättre fisk. När fisken äntligen låg i håven så var tårarna inte långt borta, hälsar en överlycklig fångstman.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta