[/caption] " /> Fånga din första lax | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fånga din första lax

I Fiskejournalen nummer 5 kan du lära dig massor om laxfiske med fluga. (Foto: Kalle Bergdahl)

Laxfiske är långt ifrån riskfritt. Besatthet och psykisk härdsmälta lurar ständigt i nästa pool. I senaste Fiskejournalen kan bjuder vi på goda råd och utfärdar samtidigt en varning. När du fångat din första lax kan du mycket väl vara smittad för livet.
I Fiskejournalen nummer 5 tar vår medarbetare Kalle Bergdahl med dig på ett laxfiskeäventyr där utgången riskerar att bli ett livslångt beroende. Gränsen mellan lycka och sorg är hårfin. Ändå rekommenderar medarbetaren och flugfiskaren Kalle Bergdahl läsaren att låta sig förföras och ta första steget mot laxfisket.
Här kan du smygtitta i senaste numret av Fiskejournalen.

Relaterad nyhet från din region
9 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta