Annons
Fångade rekordgädda med flugspö – så tung var den | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Paolo Pacchiarini med sin trofégädda. Foto: IGFA/Privat
Fångade rekordgädda med flugspö – så tung var den

Var ska sleven vara om inte i grytan? Organisationen IGFA:s egen representant, Paolo Pacchiarini, har nu fått en enorm gädda godkänd som nytt världsrekord.

Vi understryker redan inledningsvis att det gällande världsrekordet på 25 kilo inte är hotat på något sätt, utan det handlar om rekord för linklass 10 kilo. IGFA meddelar att de granskat och godkänt fisken som Paolo Pacchiarini fångade 25 augusti, och den vägde 19 500 gram och var 138 centimeter lång.

Att det fångas 20-kilosgäddor i Italien och andra länder i Sydeuropa är ingen sensation, men det ska nämnas att denna gädda fångade på flugspö. Fångstplatsen uppges vara Centro Cadore Lake, Italien.
Fiskejournalen berättade förra året om fiskeguiden Enrico Pini, som fick en gädda på 134 centimeter med flugspö. Den historien kan du läsa om här!

Det svenska rekordet på gädda är från Vättern och lyder 21,07 kilo, och innehas av Fredrik Johansson från Enköping. Den storyn hittar ni här!

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Här är en av de skarvar från Älvkarlebytrakten som analyserats. Foto: Älvkarleby Sportfiske/SLU
Skarvens föda analyserad: ”Äter jättemycket fisk”

”Jag tänker inte uppskatta antalet skarvar kring Älvkarleby/Gävle men jag tror att under häckningstiden uppgår deras föda till minst 1 ton per dygn”. Det säger Janne Olsson på Älvkarleby sportfiske.

Att skarven äter mycket fisk är naturligtvis ingen nyhet, men exakt hur deras svenska kostcirkel ser ut har varit ganska okänt. Janne Olsson på Älvkarleby Sportfiske har under flera år varnat för skarvens framfart i området, och även försökt att lära känna arten bättre.
Han har nu studerat återrapporteringen av deras skyddsjakt från år 2019 och 2020, och det handlade om 180 stycken skarvar.
– På samtliga skarvar har maginnehållet analyserats och resultatet av detta är att skarven som söker föda i Dalälven samt mynningsområdet har haft följande fiskar i magen: Strömming, Nors, Nejonögon, Smolt av Havsöring och Lax, Tånglake, Tobis, Sik, Spigg, Svartmunnad smörbult, berättar Janne Olsson.
– Varje år ställer man sig frågan. Hur mycket fisk finns det egentligen?

De testar nu att sätta ut runt 6 000 stycken 2-somriga havsöringar under hösten i stället, med förhoppningen att fågelpredationen på dessa blir mindre än utsättningen som sker på våren.
– Även hägerpopulationen är mindre nu under senhösten. Vi vet däremot lite om hur dessa havsöringar tar sig an denna höstutsättning då dessa enligt biologiska klockan skall vandra ut på våren. Vi har nu märkt den stora sorteringen med pittags, 3 000 stycken, säger Janne Olsson till Fiskejournalen.
De hoppas nu att dessa öringar så småningom ska komma sportfisket till gagn, och inte mestadels i hamna i skarvmagar.

Du kanske även gillar detta