Mer öring i Vänern tack vare fångstrapportering. (Foto: Grums Trollingklubb) Mer öring i Vänern tack vare fångstrapportering. (Foto: Grums Trollingklubb)[/caption] " /> Fångstdataprojekt ger mer öring i Vänern | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fångstdataprojekt ger mer öring i Vänern
Mer öring i Vänern tack vare fångstrapportering. (Foto: Grums Trollingklubb)

Mer öring i Vänern tack vare fångstrapportering. (Foto: Grums Trollingklubb)

Sportfiskarna: Fångsterna från trollingfisket i Vänern ser ut att visa på en uppåtgående trend de senaste åren enligt trollare och andra som i många år följt fångsterna via tävlingar i sjön.
En stor andel av fångsterna utgörs av utplanterad lax och öring men det finns även vild fisk från Klarälven. Utsättningar görs huvudsakligen av Fortum som enligt vattendom årligen ska sätta ut 175 000 lax- och öringsmolt i Klarälven och Vänern. Laxfond Vänern sätter även ut fisk för att förbättra fisket i sjön.

Trollingklubbar jobbar för mer utsättningar
Andra utsättningar i Vänern sker genom ett stort engagemang med frivilliga insatser från olika trollingklubbar. Silverlaxen, Grums trollingklubb och Melleruds trollingklubb är några som bidrar med fisk genom pengar de samlat in via trollare och sponsorer.

Fångstdataprojekt ökar utsättningar i sjön 2014

Sportfiskarna startade under 2012 ett fångstdataprojekt för att öka kunskapen om sportfiskets fångster och bestånden av lax, öring, gädda och gös i Vänern. Projektet finansieras av Fortums miljöfond och med fiskevårdmedel från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Alla rapporter som kommer in lämnas vidare som underlag för forskning och förvaltning. Underlaget kan på sikt ge bättre fiskevård och sportfiske i sjön. Karlstad universitet jobbar för närvarande med ett liknande projekt och där samverkar Sportfiskarna när det gäller utbyte av information och annat.
Sportfiskarnas projekt fick under 2013 inrapporterat 1859 laxar och öringar från Vänern, de flesta registrerade via trollingtävlingar. Som ett tack till alla som rapporterat kommer Fortum Generation göra en extra utsättning av 1859 öringar i Vänern, det vill säga samma antal laxar och öringar som inrapporterats.
Kristinehamns trollingklubb tog själva kontakt med fångstdataprojektet under 2013 och rapporterade in alla fångster från sina klubbtävlingar. Som tack för detta har de fått bestämma utsättningsplats. Utsättningen kommer att ske i Baggerud tisdagen den 24 juni klockan 12.00. Utsättningarna kommer att utföras av Johnny Norrgård, Fortum och personal från Sportfiskarna kommer vara med på plats. Alla som vill är välkomna att se när öringarna släpps ut i sjön.

FångstDataBanken som app
Under sommaren lanserar Sportfiskarna även en app för att enkelt kunna rapportera fångster från Vänern och följa sitt eget fiske. Första versionen är för androidmobiler och Vänern är pilotområde. Appen kommer finnas på Google Play för gratis nedladdning.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta