Fångstdataprojekt ger mer öring i Vänern

Mer öring i Vänern tack vare fångstrapportering. (Foto: Grums Trollingklubb)

Mer öring i Vänern tack vare fångstrapportering. (Foto: Grums Trollingklubb)

Sportfiskarna: Fångsterna från trollingfisket i Vänern ser ut att visa på en uppåtgående trend de senaste åren enligt trollare och andra som i många år följt fångsterna via tävlingar i sjön.
En stor andel av fångsterna utgörs av utplanterad lax och öring men det finns även vild fisk från Klarälven. Utsättningar görs huvudsakligen av Fortum som enligt vattendom årligen ska sätta ut 175 000 lax- och öringsmolt i Klarälven och Vänern. Laxfond Vänern sätter även ut fisk för att förbättra fisket i sjön.

Trollingklubbar jobbar för mer utsättningar
Andra utsättningar i Vänern sker genom ett stort engagemang med frivilliga insatser från olika trollingklubbar. Silverlaxen, Grums trollingklubb och Melleruds trollingklubb är några som bidrar med fisk genom pengar de samlat in via trollare och sponsorer.

Fångstdataprojekt ökar utsättningar i sjön 2014
Sportfiskarna startade under 2012 ett fångstdataprojekt för att öka kunskapen om sportfiskets fångster och bestånden av lax, öring, gädda och gös i Vänern. Projektet finansieras av Fortums miljöfond och med fiskevårdmedel från Länsstyrelsen i Västra Götaland. Alla rapporter som kommer in lämnas vidare som underlag för forskning och förvaltning. Underlaget kan på sikt ge bättre fiskevård och sportfiske i sjön. Karlstad universitet jobbar för närvarande med ett liknande projekt och där samverkar Sportfiskarna när det gäller utbyte av information och annat.
Sportfiskarnas projekt fick under 2013 inrapporterat 1859 laxar och öringar från Vänern, de flesta registrerade via trollingtävlingar. Som ett tack till alla som rapporterat kommer Fortum Generation göra en extra utsättning av 1859 öringar i Vänern, det vill säga samma antal laxar och öringar som inrapporterats.
Kristinehamns trollingklubb tog själva kontakt med fångstdataprojektet under 2013 och rapporterade in alla fångster från sina klubbtävlingar. Som tack för detta har de fått bestämma utsättningsplats. Utsättningen kommer att ske i Baggerud tisdagen den 24 juni klockan 12.00. Utsättningarna kommer att utföras av Johnny Norrgård, Fortum och personal från Sportfiskarna kommer vara med på plats. Alla som vill är välkomna att se när öringarna släpps ut i sjön.

FångstDataBanken som app
Under sommaren lanserar Sportfiskarna även en app för att enkelt kunna rapportera fångster från Vänern och följa sitt eget fiske. Första versionen är för androidmobiler och Vänern är pilotområde. Appen kommer finnas på Google Play för gratis nedladdning.

Annons
AKTUELLT

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...