[/caption] " /> Fantastiskt fiskeår i Havöysund | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fantastiskt fiskeår i Havöysund

Ulf Hugsén bänder storflundra i Havöysundsvattnen. (Foto: Anders Nicander)

Från mästerguiden Ulf Hugsén i nordnorska fiskeparadiset kommer en fiskerapport om det gångna året som lovar gott inför kommande äventyr.
2012 års säsong startade i maj med ett otroligt bra torskfiske, skriver Ulf. Snittvikten var betydligt högre än man är van vid på den här destinationen och det fångades mängder med torskar på mellan 10 och 20 kilo.
Ser man på statistiken för samtliga arter ser det ut som för torsken; bättre storlek än föregående år.
Hälleflundrafisket här är som många vet i absolut världsklass och under årets bästa fiskepass landades 26 flundror i guidebåten. De allra flesta hälleflundror återutsätts numera och Ulf berättar att man samarbetar med Havsforskningsinstitutet i Norge och att man under 2012 märkte 114 flundror i blandade storlekar. Fyra flundror som landades vägde mer än 100 kilo och hur många som vägde mer än 50 kilo har Ulf tappat räkningen på.
När det gäller fisket efter andra arter skriver Ulf så här:
Kungsfisk på 8,77 kg, kolja 4,5 kg, torsk på 25,5 kg, hälleflundra 165 kg! långa 8 kg (borde kanske kalla den för korta 8 kg då här finns betydligt större), havskatt på fina 8 kg, bergskädda på grymma 1 kg, rödspätta 3,95 kg, lerskädda 0,82 kg, gråsej på 13,5 kg mm.

Så, varför inte gå mer efter artfiske när ni kommer upp. Själv så har jag sett kust torsk på 30+, fläckig havskatt på över 25 kg, marulk på över 40 kg, sej på 21 kg och långa på över 17 kg.
I augusti drar Fiskejournalen på läsarresa till Havöysund.
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta