Fantastiskt fiskeår i Havöysund

Ulf Hugsén bänder storflundra i Havöysundsvattnen. (Foto: Anders Nicander)

Från mästerguiden Ulf Hugsén i nordnorska fiskeparadiset kommer en fiskerapport om det gångna året som lovar gott inför kommande äventyr.
2012 års säsong startade i maj med ett otroligt bra torskfiske, skriver Ulf. Snittvikten var betydligt högre än man är van vid på den här destinationen och det fångades mängder med torskar på mellan 10 och 20 kilo.
Ser man på statistiken för samtliga arter ser det ut som för torsken; bättre storlek än föregående år.
Hälleflundrafisket här är som många vet i absolut världsklass och under årets bästa fiskepass landades 26 flundror i guidebåten. De allra flesta hälleflundror återutsätts numera och Ulf berättar att man samarbetar med Havsforskningsinstitutet i Norge och att man under 2012 märkte 114 flundror i blandade storlekar. Fyra flundror som landades vägde mer än 100 kilo och hur många som vägde mer än 50 kilo har Ulf tappat räkningen på.
När det gäller fisket efter andra arter skriver Ulf så här:
Kungsfisk på 8,77 kg, kolja 4,5 kg, torsk på 25,5 kg, hälleflundra 165 kg! långa 8 kg (borde kanske kalla den för korta 8 kg då här finns betydligt större), havskatt på fina 8 kg, bergskädda på grymma 1 kg, rödspätta 3,95 kg, lerskädda 0,82 kg, gråsej på 13,5 kg mm.
Så, varför inte gå mer efter artfiske när ni kommer upp. Själv så har jag sett kust torsk på 30+, fläckig havskatt på över 25 kg, marulk på över 40 kg, sej på 21 kg och långa på över 17 kg.
I augusti drar Fiskejournalen på läsarresa till Havöysund.
Anders Nicander

Annons
AKTUELLT

Världens dyraste bete

MacDaddy’s trollingbete skapade rubriker på den stora amerikanska sportfiskemässan ICast för tio år sedan. Betet är ett fullt fungerade trollingbete ämnat för fiske efter storvilt. Det finns dock en avgörande detalj som avskräcker att använda betet i praktiken, det har nämligen ett uppskattat värde på otroliga en miljon dollar. Men varför har MacDaddy’s Million Dollar

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...