Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Färgbyte gjorde susen

När Marcus inte lyckades lura följaren att bita så bytte han färg på jerkbetet. Det gjorde susen! I nästa drift högg den långa gäddan.
Marcus, som bor i Täby, berättar att han var ute i skärgården för att fiska gädda den 1 maj. Det var rätt blåsigt och mulet – perfekt gäddväder med andra ord. Marcus driftade och kastade med Busterjerk.
”Jag hade en lång fisk som följde, utan kontakt, i första driften. Bytte färg på betet till andra driften och då tog den stenhårt. Den kunde landas utan dramatik”, skriver Marcus i anmälan till 100-klubben.
Han berättar att återutsättningen gick bra, sedan gäddan mätts till 110 centimeter.
Svenne Andersson

Den långa gäddan högg när Marcus bytte färg på betet.

Den långa gäddan högg när Marcus bytte färg på betet.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta