Farliga bakterier tränas i vatten

"Gym" för bakterier. Övergödning kan leda till att fler sjukdomsalstrande bakterier tränas i att överleva. Foto: Kustbevakningen

Ny forskning från Umeå universitet visar att sjukdomsalstrande bakterier har förmåga att utveckla resistens genom att leva i sjöar och hav. Processens kan påskyndas av övergödning.

I den aktuella studien visar forskaren Peter Mathisen ett samband mellan spridningen av vissa sjukdomar som drabbar landlevande däggdjur och vattnet i hav och sjöar. En sådan sjukdom är harpest som orsakas av bakterien Francisella tularensis. I likhet med andra sjukdomsframkallande bakterier kan Francisella tularensis överleva inuti värddjurens celler och är motståndskraftig mot immunförsvarets så kallade makrofoager.

Harpestbakterien Francisella tularensis angrips av en makrofag. Foto: NIAID

Den aktuella forskningen visar att bakteriernas förmåga att överleva makrofagernas angrepp kan öka av att bakterierna även lever i vatten. Där utsätts de nämligen för ett liknande predationstryck, men då från bakterieätande encelliga organismer som kallas protozoer. Protozoernas sätt att äta bakterier påminner om makrofagernas, och därmed utvecklar bakterierna en predationsresistens i vattnet som ökar deras överlevnadsförmåga på land.

Processen påskyndas i de hav och sjöar som är drabbade av övergödning. I dessa finns rikligt med näring vilket leder till bakterietillväxt. Det gynnar protozoerna som också ökar i antal. Därmed tränas bakterierna allt mer i att överleva angrepp och utveckla resistens.

Läs mer om studien här.

Läs avhandlingen i sin helhet här.

Hans Hällman

Publicerad: 06 May 2017
Av: Hans Hällman