Farliga vrak ska tömmas – spana in filmen på dem

Ett av vraken som ska saneras. Foto: Kustbevakningen

Vad döljer sig under ytan längs den svenska kusten? Ja, dessvärre inte bara fiskar och bottenväxter. Det finns även cirka 17 000 fartygsvrak, som är mer eller mindre miljöfarliga.

Regeringen beslutade i fjol att satsa totalt 250 miljoner kronor för att minska miljörisker från vrak längs Sveriges kust. Enligt regeringen kan i så fall mellan ett och tre miljöfarliga vrak saneras per år. I vintras genomförde Havs- och vattenmyndigheten, HaV, den första tömningen av olja från miljöfarliga vrak i svenska vatten, och nu är det klart vilka vrak som står på tur i satsningen.

– Vi kommer att sanera två vrak, Hoheneichen och Sandön, som ligger cirka 12 till 22 kilometer från Skånes kust. Ett okontrollerat utsläpp av olja från dessa vrak skulle hamna i närheten av Kåseberga och Ale stenar, för att sedan röra sig mot Ystad, säger Fredrik Lindgren på HaV i ett pressmeddelande.

300 av vraken har klassats som miljöfarliga av Sjöfartsverket i samarbete med Havs- och vattenmyndigheten, Kustbevakningen, Statens Maritima Museer och Chalmers. Ett 30-tal av vraken utgör en akut miljöfara då de innehåller stora mängder olja som kan läcka ut.

– Om stora mängder olja läcker ut under en kort tid orsakar det stora skador både i den marina miljön och på land. Men även ett mindre oljeutsläpp, som drabbar miljömässigt känsliga områden, till exempel Natura 2000 medföra stor påverkan, säger Fredrik Lindgren, utredare vid enheten för havsmiljöförvaltning på HaV.

Se kustbevakningens film från vraket Hoheneichen:

Publicerad: 12 January 2019
Av: Anders Lundin