Färre ålar på årets julbord – men fortfarande säljs den akut hotade fisken

Fortfarande tror en del att ”odlad ål” är bättre än vildfångad. Men det stämmer inte, menar WWF. Ingen ål för kommersiellt bruk kan idag förökas i fångenskap.(Foto: Erling Svensen / WWF-Canon)

Fortfarande tror en del att ”odlad ål” är bättre än vildfångad. Men det stämmer inte, menar WWF. Ingen ål för kommersiellt bruk kan idag förökas i fångenskap.(Foto: Erling Svensen / WWF-Canon)

Allt fler har slutat servera ål på julbordet. Men i landets södra delar säljs fortfarande den utrotningshotade och rödlistade fisken på flera håll – liksom i mer exklusiva saluhallar. Det visar Världsnaturfonden WWFs rundringning till restauranger, rederier och butiker som nu gjorts för fjärde gången. Organisationen står också för ett viktigt klargörande – ”odlad ål” finns inte. De kommer från samma akut hotade bestånd som alla ålar. Fångade i ynglestadiet och sedan matade i fångenskap för att växa sig stora.
Av det knappt 100-tal krogar, butiker och färjerederier WWF har kontaktat runt om i Sverige uppger en majoritet att de inte erbjuder eller säljer den rödlistade ålen.
– En växande skara krögare och restauranger har till exempel börjat servera rökt sej som alternativ till ål, vilket är positivt, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.
En återhämtningsplan för ålen i EU togs 2007, men läget är fortfarande kritiskt. Bara några få procent ålyngel återvandrar från Sargassohavet. Ålfisket i Sverige är förbjudet med undantag för yrkesfiskare med licens. När EU-ländernas insatser utvärderades år 2012 kunde man konstatera att de inte når målen i lagen.
Om ålen blivit mer ovanlig på julborden i mellersta Sverige behöver man inte leta länge för att hitta ål på menyn i Skåne, Öland och Blekinge.

Odlad ål INTE bättre!
WWF har under många år arbetat för att minska konsumtionen av ål, öka skyddet och få till stånd bättre återhämtning. Fiskhandlare och krogar i Stockholmstrakten uppger att efterfrågan är en generationsfråga. Oftast är det konsumenter över 50 år som vill ha ål. Yngre generationer frågar inte heller efter lutfisk där efterfrågan minskat kraftigt.
Dagligvaruhandeln och storköken har i princip tagit bort ålen.
– När en art är så starkt hotad är varje individ som överlever viktig för att beståndet ska återväxa. Trenden går mot en ökad medvetenhet och större andel miljöcertifierade fiskprodukter där man gör mer selektiva inköp, säger Inger Näslund, WWF.
Fortfarande tror en del att ”odlad ål” är bättre än vildfångad. Men det stämmer inte, menar WWF. Ingen ål för kommersiellt bruk kan idag förökas i fångenskap.  Odlad ål är ung, vildfångad ål – glasål – som sätts i fångenskap för att matas så de växer sig stora. De kommer från samma hotade bestånd som den övriga vildfångade ålen.
WWF arbetar för att stärka skyddet för det marina livet i havet, en hållbar förvaltning av alla fiskbestånd och att påverka elbolagen att skapa vandringsvägar för ål förbi turbinerna.
Läs mer på www.wwf.se.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Östersjöflundran – unik art i Östersjön

Östersjöns skrubbskäddor är genetisk isolerade från varandra och tillhör två olika arter. Upptäckten gjordes i fjol och nu har forskarna beslutat att den art som endast lever i Östersjön ska heta Östersjöflundra, Platichthys solemdali.

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...