[/caption] " /> Färre än 1000 vithajar kvar i Sydafrika | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Mathias Arnham
Färre än 1000 vithajar kvar i Sydafrika

Ingen vithaj, men väl en sandtigerhaj och en såghaj kan du se i Universeums akvarier i Göteborg. En bra början för den haj-intresserade

Sydafrika har världens största population av vithaj – ändå är de bara drygt 900 stycken kvar, visar en ny inventering.
Genom att man vid alla obervationer fotar de sydafrikanska vithajarnas fenor och samlar i ett arkiv, kan forskarna särskilja de olika individerna. Varje fena har sin unika profil och unika småskador. Efter den stora inventering som nyligen gjorts, räknade man ihop 908 individer. En siffra som forskarna bedömer till 95 procents säkerhet.

Svag återhämtning
Populationen har alltså inte återhämtat sig sedan hajarna blev fridlysta i Sydafrika 1991, vilket bland annat beror på att länder runtomkring, som Mocambique, inte har något skydd för hajar. Det beror också på att det längs de sydafrikanska kusterna driver omkring gamla hajnät och fiskeredskap från innan förbudet, som fortfarande fiskar.

Det faktum att populationen blev så starkt decimerad under 70- och 80-talen, gjorde också att antalet individer hamnade under den kritiska massa som behövs för att dessa stora rovdjur ska kunna öka i antal.
Därför är internationella åtgärder nödvändiga, menar de sydafrikanska forskarna. Vithajarna rör sig över både lands- och kontinentgränser, men samlas ibland på vissa punkter där de blir extra sårbara.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Sportfisket och det övriga friluftslivet blomstrar.
Ökat anslag till Sportfiskarna – så många miljoner får de

Sportfiskarna har anledning att fira i dag. När fördelningen av statens medel till friluftsorganisationerna presenteras så får nämligen Sportfiskarna ett ökat anslag.

Det totala statsanslaget till friluftsorganisationerna är 47,8 miljoner kronor, och dessa fördelas mellan 23 aktörer.
– Det känns särskilt viktigt i år att fördela de statliga medlen så att många ges möjlighet att kunna aktivera sig och utöva friluftsliv. Många bra projekt kommer under året bidra till mer välmående hos befolkningen, säger Ulf Silvander generalsekreterare för Svenskt Friluftsliv i ett pressmeddelande.

Sportfiskarna får ett organisationsbidrag på 5 370 000 kronor, vilket är en liten ökning från 2020 då summan var 5 250 000 kronor. De får även ett verksamhetsstöd på 4 700 000, vilket är samma som föregående år.
Det bör även noteras att 2021 utnämnts till Friluftslivets år.
Hela listan på anslagen hittar ni här!

Du kanske även gillar detta