Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige nicander
Färre yrkesfiskare

Antalet svenska yrkesfiskare minskar stadigt. (foto: Anders Nicander)

Sveriges yrkesfiskare blir allt färre. Ett effektivare fiske – och som alla vet vid det här laget – åratal av brutalt överfiske har gjort att både fisken och lönsamheten i fisket försvunnit.
Sedan millennieskiftet har var tredje svensk yrkesfiskare lämnat yrket. År 2000 fans det 2300 yrkesverksamma fiskare i dag är siffran 1600. En utveckling som väntas fortsätta bland annat för att ålfisket i Skagerrak och Kattegatt försvunnit. Samtidigt är den fiskeflotta som finns kvar är oerhört effektiv och att fiskarna blir färre innebär inte att fiskekapaciteten minskar. Hur mycket fisk som tas upp är alltjämt en politisk fråga.
Med ett mer långsiktigt förvaltningstänk hade vi kunnat ha ett mer levande yrkesfiske samtidigt som det salta sportfisket kunnat blomstra. Men som så ofta med oss människor har vi sågat så hårt på den gren vi själva sitter på att grenen inte längre bär.
(Källa: Havs- och Vattenmyndigheten)
Anders Nicander

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Denna hittades uppspolad på land. Men vad är det för art, undrar fotografen Håkan Wallin.
Har du koll på denna krokodil-liknande art?

Det dyker upp allt fler udda fiskarter i Sverige, både önskade och oönskade. En av dem som skickat in en bildfråga är Håkan Wallin, som hittade denna art uppsköljd bland tången på Västkusten.

Senast i onsdags berättade vi om SLU:s sensationella fynd i Nordsjön, nämligen en kortnosad sjöhäst. En slutsats är att både den och andra arter lockas hit i takt med förändrat klimat.
Någon sjöhäst är inte arten på bilden ovan, även om det finns vissa likheter.
Håkan Wallin beskriver sitt fynd som 30–40 centimeter långt, och som synes har den ett säreget utseende med krokodil-liknande huvud.

Om du inte redan kommit fram till svaret på egen hand så kommer det här: Större kantnål. Detta enligt Sportfiskarnas experter Markus Lundgren och Hans Lindqwist.

Faktum är att arten är ganska vanlig på västkusten, men att den inte tillhör vardagsfångsterna vid sportfiske. Fiskejournalen skrev senast om Större kantnål i samband med ungdomstävlingen Artjakten 2019, där vinnaren Gustav Yxell fångade ett exemplar av denna art.
Tipset är att använda mycket små krokar.

Enligt SLU:s Artfakta uppehåller den sig gärna vid vegetationsrika klipp- eller sandbottnar, gärna med alger och bandtång. Den kan också påträffas i flodmynningarnas bräckta vatten. Födan utgörs av fiskyngel och små, ryggradslösa djur.

Du kanske även gillar detta