Färsk forskning: Östersjöns bestånd kan inte ersättas

Östersjöflundran Platichthys solemdali har utvecklats i Östersjön. Som anpassning till den låga salthalten leker den nere på havsbottnen, till skillnad från den vanliga skrubbskäddan som släpper äggen i vattenmassan. Fotograf: Mark Thomas

Om Östersjöns torskbestånd skulle kollapsa helt så kan det inte ersättas av västkustindivider. Det visar aktuell forskning från Göteborgs Universitet.

Genom att jämföra DNA har forskarna nämligen kommit fram till att torsk och andra marina arter i Östersjön utgör bestånd som är genetiskt skilda från artfränderna i Västerhavet och Nordsjön. Det handlar helt enkelt om att bestånden har utvecklat egenskaper som gör det möjligt att leva och fortplanta sig i Östersjöns speciella miljö.  

Enligt Göteborgs Universitet tar marina arter ett genetiskt skutt i Östersjöns mynning, och det innebär alltså att Östersjöns bestånd inte kan ersättas av västkustindivider om östersjöbestånden skulle gå förlorade.
– I vissa fall har bestånden i Östersjön utvecklat så stora skillnader att de kan betraktas som olika arter, exempelvis kan östersjötorsken anses vara en egen art, liksom den bottenlekande flundran som utvecklats i Östersjön och bara finns där, säger Kerstin Johannesson i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om deras forskning.

Publicerad: 13 September 2020
Av: Anders Lundin

Intressanta fiskeprylar från vår butik: