Annons
Färsk forskning: Östersjöns bestånd kan inte ersättas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 månader sedan Sverige Anders Lundin
Östersjöflundran Platichthys solemdali har utvecklats i Östersjön. Som anpassning till den låga salthalten leker den nere på havsbottnen, till skillnad från den vanliga skrubbskäddan som släpper äggen i vattenmassan. Fotograf: Mark Thomas
Färsk forskning: Östersjöns bestånd kan inte ersättas

Om Östersjöns torskbestånd skulle kollapsa helt så kan det inte ersättas av västkustindivider. Det visar aktuell forskning från Göteborgs Universitet.

Genom att jämföra DNA har forskarna nämligen kommit fram till att torsk och andra marina arter i Östersjön utgör bestånd som är genetiskt skilda från artfränderna i Västerhavet och Nordsjön. Det handlar helt enkelt om att bestånden har utvecklat egenskaper som gör det möjligt att leva och fortplanta sig i Östersjöns speciella miljö.  

Enligt Göteborgs Universitet tar marina arter ett genetiskt skutt i Östersjöns mynning, och det innebär alltså att Östersjöns bestånd inte kan ersättas av västkustindivider om östersjöbestånden skulle gå förlorade.
– I vissa fall har bestånden i Östersjön utvecklat så stora skillnader att de kan betraktas som olika arter, exempelvis kan östersjötorsken anses vara en egen art, liksom den bottenlekande flundran som utvecklats i Östersjön och bara finns där, säger Kerstin Johannesson i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om deras forskning.

Relaterad nyhet från din region
11 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En polis och hans kamrater åtalas för att ha flugfiskat på en kvoterad sträcka. Foto: Samantha Deleo
Polis åtalad för tjuvfiske på specialsträcka i fjällen

Även solen har sina fläckar. Det kan vi konstatera efter händelsen i Kirunafjällen, där en polis togs på bar gärning för tjuvfiske.

Flera medier rapporterar om fallet där tre män åtalas för att ha flugfiskat utan giltigt tillstånd under en årlig fiskeresa i Kiruna i somras. En av männen var alltså en polis.
Det var två uppsyningsmän som fick syn på sällskapet, när de patrullerade över Välijåkkå i Kiruna kommun. Männen togs på bar gärning när de fiskade i en kvoterad sträcka, där det krävs specialtillstånd för att få fiska.

Männen nekar till brott, men medger att de inte haft rätt tillstånd. Polisen ska ha sagt i förhör att de varit noga med att fiska på rätt sida om kvoteringsgränsen. Det hela blir nu ett fall för rättsväsendet att ta ställning till.

Du kanske även gillar detta