Annons
Färsk forskning: Östersjöns bestånd kan inte ersättas | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 dagar sedan Sverige Anders Lundin
Östersjöflundran Platichthys solemdali har utvecklats i Östersjön. Som anpassning till den låga salthalten leker den nere på havsbottnen, till skillnad från den vanliga skrubbskäddan som släpper äggen i vattenmassan. Fotograf: Mark Thomas
Färsk forskning: Östersjöns bestånd kan inte ersättas

Om Östersjöns torskbestånd skulle kollapsa helt så kan det inte ersättas av västkustindivider. Det visar aktuell forskning från Göteborgs Universitet.

Genom att jämföra DNA har forskarna nämligen kommit fram till att torsk och andra marina arter i Östersjön utgör bestånd som är genetiskt skilda från artfränderna i Västerhavet och Nordsjön. Det handlar helt enkelt om att bestånden har utvecklat egenskaper som gör det möjligt att leva och fortplanta sig i Östersjöns speciella miljö.  

Enligt Göteborgs Universitet tar marina arter ett genetiskt skutt i Östersjöns mynning, och det innebär alltså att Östersjöns bestånd inte kan ersättas av västkustindivider om östersjöbestånden skulle gå förlorade.
– I vissa fall har bestånden i Östersjön utvecklat så stora skillnader att de kan betraktas som olika arter, exempelvis kan östersjötorsken anses vara en egen art, liksom den bottenlekande flundran som utvecklats i Östersjön och bara finns där, säger Kerstin Johannesson i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om deras forskning.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Joakim Larsson i Team Darwin drillar en stor tonfisk. Foto: Fredrik Aremyr
Vilda och tunga – se filmen när det drillas tonfisk!

Närmare 100 tonfiskar mellan Sverige och Danmark märktes under årets tonfiske – och för några av landets sportfiskare var det årets givna höjdpunkt. Här nedan kan ni se när svenska Team Darwin drillar giganter.

Fiskejournalen har i flera artiklar uppmärksammat tonfisket utanför svenska västkusten, där bland annat vår medarbetare Martin Falklind varit med i hetluften, i syfte att få häftiga filmklipp. Några som redan nu hunnit klippa ihop lite material, och gärna delar med sig av det, är gänget i Team Darwin.

En gigant landas för märkning. Foto: Fredrik Aremyr

Med hela elva tonfiskar levererade till märkning de senaste fyra åren så börjar de få en viss rutin. De spelade alltså in äventyret, där bland annat Joakim Larsson får äran att drilla två giganter.
– De är hårda, vilket också syns på filmen. Det krävs riktigt grov utrustning för att få upp dem fort, intygar Joakim Larsson, som vill att fler svenska sportfiskare ska få uppleva samma sak.
– Jag hoppas att den kraftiga ökningen av tonfiskpopulationen är bestående, och att Sverige så småningom kan få möjligheter till ett kontrollerat sportfiske efter tonfisk, primärt på catch-and-release basis.

Tills dess får alla ni andra låta er inspireras av detta i stället:

Du kanske även gillar detta