Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Östersjöflundran Platichthys solemdali har utvecklats i Östersjön. Som anpassning till den låga salthalten leker den nere på havsbottnen, till skillnad från den vanliga skrubbskäddan som släpper äggen i vattenmassan. Fotograf: Mark Thomas
Färsk forskning: Östersjöns bestånd kan inte ersättas

Om Östersjöns torskbestånd skulle kollapsa helt så kan det inte ersättas av västkustindivider. Det visar aktuell forskning från Göteborgs Universitet.

Genom att jämföra DNA har forskarna nämligen kommit fram till att torsk och andra marina arter i Östersjön utgör bestånd som är genetiskt skilda från artfränderna i Västerhavet och Nordsjön. Det handlar helt enkelt om att bestånden har utvecklat egenskaper som gör det möjligt att leva och fortplanta sig i Östersjöns speciella miljö.  

Enligt Göteborgs Universitet tar marina arter ett genetiskt skutt i Östersjöns mynning, och det innebär alltså att Östersjöns bestånd inte kan ersättas av västkustindivider om östersjöbestånden skulle gå förlorade.
– I vissa fall har bestånden i Östersjön utvecklat så stora skillnader att de kan betraktas som olika arter, exempelvis kan östersjötorsken anses vara en egen art, liksom den bottenlekande flundran som utvecklats i Östersjön och bara finns där, säger Kerstin Johannesson i ett pressmeddelande.

Här kan du läsa mer om deras forskning.

Relaterad nyhet från din region
18 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta