" /> Fästingarna är här – så undviker du bett | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

3 år sedan Sverige Hans Hällman
Forskare kan ha upptäckt fästingens värsta fiende.
Fästingarna är här - så undviker du bett

Äntligen har vårvärmen slagit till i stora delar av landet efter en lång och segdragen vinter. Men det är inte bara vi som välkomnar solens strålar – det gör även fästingar som nu vaknar upp och söker efter värddjur. Här kommer sex tips på hur du minskar risken att bli biten.

Många ger sig nu ut i skog och mark för att äntligen fiska i öppna vatten. Men därmed exponeras man tyvärr för en av naturens minst populära skapelser – fästingen.
Förutom obehaget att dela blod med dessa små parasiter så kan bett ge både borrelia och TBE.

Vi ringer upp fästingexperten Björn Olsen, överläkare och professor på infektionssjukdomar vid Uppsala universitet, och ber om tips på hur man minskar risken att drabbas.

 1. Använd myggmedel
  Att smörja in sig med myggmedel kan vara effektivt då fästingar inte gillar lukten. MyggA brukar fungera bra.
 2. Klä dig rätt
  Stövlar, långbyxor och långärmat är bra, liksom heltäckande skor. Vita kläder gör att fästingar syns bättre.
 3. Kolla kroppen
  Leta efter fästingar så fort du kommit hem. Be någon hjälpa dig att undersöka områden du själv inte ser.
 4. Plocka bort
  Hittar man en fästing på kroppen ska denna genast plockas bort. Om den hunnit fästa är en fästingborttagare till stor hjälp. Nyp tag om fästingens mundelar och dra rakt ut.
 5. Tvätta rent
  Om det blir någon del av fästingen kvar i såret ska detta tvättas med tvål och vatten.
 6. Vaccinera dig
  Ha koll på om det finns TBE i området där du ska vistas. I så fall bör du vaccinera dig.

Vi tackar för tipsen och hoppas de kan ge en fästingfri säsong!

Folkhälsomyndigheten rapporterar om en dramatisk ökning av TBE-fall. Här kan du läsa deras rekommendation om vaccinering och se karta över områden där TBE har rapporterats.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En undersökning visar att stöldrisken gör att båtägare inte byter till modernare motorer. Foto: Steve Adams
Så mycket släpper de svenska fritidsbåtarna ut

Bland de båtburna sportfiskarna pågår det en grön våg, där folk byter ut sina fossildrivna motorer till elmotorer. Men det finns fortfarande bromsar som gör att utvecklingen inte sker fullt ut.

Transportstyrelsen har tagit fram en undersökning kring båtmotorernas miljöpåverkan, med finansiering av Havs- och vattenmyndigheten. Det konstateras att bensinmotorer står för cirka 60 procent av koldioxidutsläppen och äldre tvåtaktare står för den största andelen utsläpp av kolväten.
Totalsiffran för de svenska fritidsbåtarnas utsläpp är 177 000 ton koldioxid och 2 100 ton kolväten.

Inom vissa områden ligger ekonomiska skäl bakom trögheten i utvecklingen. Båtägare behåller nämligen sina äldre tvåtaktsmotorer för att de är mindre stöldbegärliga än nyare fyrtaktsmotorer.
– En lösning på de här problemen kostar pengar, som knappast båtägarna själva kan stå för. Genom subventioner av miljövänligare bränsle, som idag är mycket dyrare per liter än ordinarie bränsle, skulle staten kunna snabba på utvecklingen mot ett mer miljövänligt båtliv, säger Lars-Åke Redéen, chefredaktör för tidningen Båtliv, vars artikel du kan läsa här.

Kartläggningen visar också att fler båtägare skulle kunna tänka sig att tanka miljövänligt om priserna vore lägre och bränslet mer tillgängligt på framför allt sjömackar. Här hittar du hela rapporten!

Du kanske även gillar detta