[/caption] " /> Välgörenhetsaution för Älvräddarna | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Favorit i repris – välgörenhetsauktionen

Välgörenhetsauktionen brukar vara ett välbesökt event under mässan.

Den årliga välgörenhetsauktionen är en av de stora händelserna under Sportfiskemässan. Förutom att den drar in pengar till fiskevård, så ger den mässbesökaren chans att göra fynd.
Under förra sportfiskemässans auktion gick både nya laxspön och fiskeresor till vrakpris, samtidigt som totalintäkterna slog rekord. Det var med andra ord många som var nöjda. Alla intäkter går i år oavkortat till arbete för livet i rinnande vattendrag och för att våra vandrande fiskar ska kunna överleva även i framtiden.
Älvräddarna är nu i full färd med att samla in prylar från leverantörer, utställare och privatpersoner till årets välgörenhetsauktion. Många vill skänka och visa sin goda vilja och redan i dagsläget finns flera fina objekt från olika tillverkare.

Smålänningar generösa
Det är på lördagen den sjätte april som evenemanget äger rum på mässans stora scen.

– Det fina är att både mässbesökare och utställare kan vara med och bidra, samtidigt som det är kul underhållning och en möjlighet att köpa saker man kanske ändå skulle ha köpt, säger Christer Borg från Älvräddarna
– Vi tror att det kommer bli en extra bra auktion här i Jönköping. Av tradition har Elmia en generös mässpublik. Fördomarna om att smålänningar skulle vara snåla stämmer inte alls!

Här hittar du auktionskatalogen.
Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
21 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Snart kanske denna art återfinns i svenska vatten. Foto: Karolina Wikander/SLU
Sensationella svenska fyndet – långt från stallet

SLU:s personal på fartyget R/V Svea fick ett oväntat men uppskattat besök i sina nät när de genomförde en expedition på Nordsjön. Det handlar om en sjöhäst – som rörde sig långt ifrån sitt hemmastall.

SLU berättar i ett pressmeddelande att de aldrig har fångat någon sjöhäst tidigare. Den aktuella arten, kortnosad sjöhäst, lever vanligtvis i varmare vatten, och detta fynd gjordes i området där Nordsjön möter Skagerak, på danskt vatten.

Snart i svenska vatten?
Enligt SLU hittades den första sjöhästen i danskt vatten på 50 år 2017, men sedan dess har det rapporteras enstaka fynd av sjöhästar då och då. Senast i veckan hittades ett levande exemplar av arten allmän sjöhäst (hippocampus guttulatus) på en strand i Vejers på danska västkusten.

– Det verkar som om sjöhästar blir vanligare här och det lär inte dröja länge innan någon dyker upp också i svenska vatten, säger Peter Rask Møller, docent vid Statens Naturhistoriske Museum vid universitetet i Köpenhamn.

Söhästen som fångades på Svea levde tack och lov, och släpptes tillbaka efter fotografering. Bilderna skickades till en brittisk expert för artbestämning, vilka bekräftat att det rör sig om en honfisk av arten kortnosad sjöhäst (hippocampus hippocampus).

Här kan du läsa mer om fyndet.

Du kanske även gillar detta