Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Favoriten höll för trycket

Favorittippade Team VVV höll för trycket och sopade hem slutsegern i årets upplaga av Ljusnan Pike Race.
Tävlingen består av tre deltävlingar där deltagarna får räkna resultaten från de två bästa tävlingarna i den sammanlagda cupen. Att sportfiske inte bara är tur illustreras rätt bra av resultaten i Ljusnan Pike Race. När man summerar slutresultatet i tävlingen finner man att topp tre är samma gäng som var i topp på sista deltävlingen.
Team VVV, som ska uttydas Våga Vägra Vassen, fiskade suveränt i sista deltävlingen på sjön Varpen. De fick ihop hela 309 centimeter på sina tre bästa gäddor och då hade de ändå en fjärde gädda på 97 centimeter, som de inte räknade in…
Tvåa blev Team Pink med 285 centimeter och trea Team PikeTanic med 271 centimeter.
Nästa år kommer antalet deltagare att utökas, så att fler får chansen att vara med i en mycket uppskattad tävling, meddelar tävlingsledaren Emil Domanders.
Mer info på www.piketanic.se.
Svenne Andersson

Stämningsbild från sista deltävlingen på Varpen, där en av deltagarna visar upp en biffig gädda.

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta