Fiskejournalens populära 100-klubben fortsätter att fyllas på med gäddor från hela landet. En som tagit en gädda, som med rejäl marginal klarar 100-centimetersgränsen, är Per Berglund, Skellefteå. " /> Favoritledning i 100-klubben | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Fiskejournalen
Efter fem timmars idogt nötande krokade Per Berglund den här fina gäddan på 128 centimeter.
Favoritledning i 100-klubben

Fiskejournalens populära 100-klubben fortsätter att fyllas på med gäddor från hela landet. En som tagit en gädda, som med rejäl marginal klarar 100-centimetersgränsen, är Per Berglund, Skellefteå.

Den 27 augusti var han ute på en sjö kallad Bodaträsket och fick en riktig supergädda på kroken. Per berättar:
– En fin sensommardag så var en fisketur givet. Efter cirka fem timmar utan hugg så small det på ordentligt. Efter ungefär en kvart så kunde jag landa denna madam på hela 12,58 kilo, lång och slank.
Den 128 centimeter långa gäddan högg på en Westins gädda och gör att Per nu också automatiskt deltar i vår prestigefyllda tävling Metergädddan.

När du anmäler din gädda
Men, det är en bit till toppen. Den omutliga och ihärdige Nicklas Hallnor från Piteå leder stort med sina 5 890 centimeter gädda. Ställningen är som följer:

1       5890 cm     Nicklas Hallnor, Piteå
2       3384 cm     Hampus Pacholik, Kil
3       1850 cm     Viktor Sundkvis, Arjeplog
4       1824 cm     Jörgen Carlsson, Mora
5       1612 cm     Magnus Ranberg, Arjeplog

Unikt fiske i Sibbofjärden eller i gäddparadiset Blekinge

Bara för dig som medlem i 100-klubben har vi tagit fram ett par fantastiska erbjudanden. Till mycket förmånliga priser kan du boka in dig på en helg i Blekinges gäddrika skärgård. I fina stugor på Sandhamn Marine bor du precis vid vattnet och har fantastiska gäddvatten bokstavligen runt hörnet.
Mytomspunna Sibbofjärden är ett annat erbjudande vi vill slå ett slag för. Här får du åka med en professionell guide ut och fiska på ett av Sveriges absolut hetaste gäddvatten. Läs mer om hur och när på http://tavling.fiskejournalen.se/hundraklubben/event/
OBS! Kom ihåg att det är först till kvarn som gäller. Boka nu så du inte missar chansen.

Nicka Hellenberg

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
De som efterlyst strängare regler för yrkesfiske i Östersjön vädrar nu morgonluft. Foto: Krisztian Tabori
Partier överens – hopp om kursändring för yrkesfiske

Tunga förslag inger nu hopp om kursändring för yrkesfisket. Redan för en månad sedan beslutade regeringen om 2021 års regleringsbrev för Havs- och vattenmyndigheten som innehöll flera uppdrag för att förbättra havsmiljön och reglera yrkesfisket. Nu kommer även Miljömålsberedningen med förslag i samma riktning.

Den 22 december beslutade regeringen att ge Havs- och vattenmyndigheten flera uppdrag genom sitt så kallade regleringsbrev.
Det innehöll bland annat kapitel om att skydda kustlekande sillbestånd i norra Egentliga Östersjön, och att myndigheten fick uppdraget att utreda hur fiskeregleringarna kan utvecklas. De ska också göra det enklare att kontrollera att fartygen rapporterar bifångster, exempelvis av tumlare. Myndigheten ska även redovisa hur förvaltningen av ål genomförs så att skyddet av beståndet prioriteras. Hela regleringsbrevet kan du läsa här.

Nu har även Miljömålsberedningen lämnat sitt betänkande som pekar i samma riktning. I dokumentet som lämnats över till regeringen finns det bland annat förslag om en havsmiljölag, 30 procent skyddade marina områden och utredning av det pelagiska fisket och trålgränsen.

Alla partier överens
Fiskejournalen har pratat med Vänsterpartiets representant i Miljömålsberedningen, Elin Segerlind, och hon är hoppfull om att flera förslag ska bli skarpa beslut.

– Jag är nöjd med att vi kom så här långt. Det är egentligen fantastiskt att 8 partier som har grundläggande olika syn på naturen och människans förhållande till den kom överens om det ett så pass omfattande underlag med så många förslag, säger hon.

Hon välkomnar i synnerhet förslaget om en havsmiljölag.
– Regeringen kommer utifrån den behöva lägga fram förslag för förbättringar och åtgärder varje år till riksdagen i en proposition. Personligen tycker jag också att det är bra med ett förslag om att HaV ska bedöma påverkan från det storskaliga pelagiska fisket, som trålning utomskärs, av bland annat sill och strömming. Det är också bra att de ska ta fram ett underlag för beslut om eventuella bevarandeåtgärder som exempelvis utflyttning av trålgränsen, säger Elin Segerlind.

Här kan du läsa mer om alla förslag i Miljömålsberedningens betänkande.

Du kanske även gillar detta