Naturskyddsföreningens medlemmar har kartlagt fisk- och skaldjursutbudet på 43 restauranger på flera olika orter i Sverige. Samtliga undersökta sushirestauranger serverar ett stort antal ohållbart fiskade och odlade fiskar och skaldjur. Föreningen visar också att åtta ledande sushigrossister säljer ohållbara produkter. Men det går att välja sushi som är både god och hållbar.
– Sushi är en god och praktisk lunchrätt och det finns några enkla tips alla vi sushiätare kan använda oss av, så att vi värnar om havens fiskbestånd, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.
Han tycker att vi konsumenter borde be att få byta ut de ohållbart fiskade och odlade fiskarna och skaldjuren på sushitallriken. Det finns miljösmarta produkter man kan välja istället, t.ex. musslor eller vegetariska sushibitar. Naturskyddsföreningens sushiundersökning utfördes i maj-juni 2011 i Borås, Gävle, Göteborg, Halmstad, Ludvika, Luleå, Mora, Norrköping, Stockholm, Trollhättan och Östersund. Restaurangerna var slumpvis valda och kartläggningen gjordes med hjälp av ett frågeformulär Endast ett fåtal av de undersökta restaurangerna uppgav att de hade en specifik miljötanke bakom sina val av fisk och skaldjur.
Här kan du läsa rapporten.
Morgan Fihn