Svenskarna satte sannerligen färg på inofficiella kajak-VM i Australien. Felix Frey och Lars Lundberg lyckades nämligen fånga två av mästerskapets största fiskar – till och med den alla tyngsta. " /> Felix Frey fångade den största fisken på kajak-VM | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 år sedan Sverige Anders Lundin
Felix Frey lyckades fånga den största fisken på kajak-VM. Foto: Privat
Felix Frey fångade den största fisken på kajak-VM

Svenskarna satte sannerligen färg på inofficiella kajak-VM i Australien. Felix Frey och Lars Lundberg lyckades nämligen fånga två av mästerskapets största fiskar – till och med den alla tyngsta.

Hobie Fishing Worlds rankas som en av de mest prestigefyllda kajaktävlingarna världen över och ses av många som ett VM för kajakfiske. Detta år gick tävlingen av stapeln i Gold Coast i Australien. Representanter för Sverige var Felix Frey och Lars Lundberg. Två meriterade kajakfiskare som tävlat internationellt i flera år – och de gjorde sannerligen ett bestående intryck.

Totalt deltog 46 deltagare från 13 länder i tävlingen som pågick i fem dagar. Upplägget är att alla deltagarna fiskar från exakt identiska Hobie Pro Angler 14 kajaker, utrustade med ekolod från Lowrance, Power Pole samt en Livewell från Hobie. Målet är att fånga tre Yellowtail Bream per dag. Tävlingsformatet är en invägningstävling, vilket innebär att man håller sina fiskar vid liv i livewellen och tar med dem upp på scen för att väga dem inför publik vid slutet av dagen. Efter att fisken har vägts så släpps de tillbaka för att simma vidare. Ett väldigt populärt format som sker i stora delar av världen.

– Att få gå upp på scen inför publik och livesändningar och visa upp sina fångster varje dag var otroligt häftigt, säger Felix Frey.

Yellowtail Bream är en saltvattenlevande fisk som i storlek ofta ligger mellan 300-700 gram, och större exemplar kan bli upp emot ett kilo. En väldigt populär sportfisk i Australien där flera tävlingsserier framförallt från kajak går runt om i landet.

Svenskarna kämpade på mot ett starkt motstånd där australiensarna tog 8 av topp 10 platserna. Felix Frey vägde in störst Bream på tävlingsdag nummer 1, en fisk på hela 1,06 kilo. Den fisken stod sig hela tävlingen ut och Felix vann pris för störst fisk på hela VM. Lars Lundberg satte verkligen Sverige på kartan genom att fånga dag 2:s största Bream. Felix slutade på en 19:e plats totalt och Lars på en 24:e plats. Bästa Europé blev Finn Sloth från Danmark med en 13:e plats. Vinnaren av VM blev australiensaren Andrew Death.

Felix Frey och Lars Lundberg laddar nu om inför Europamästerskapen, som avgörs i mitten av september i Serbien.

Du har väl koll på den digitala Fiskekartan?

Nya digitala fiskekartan – för dig som letar nya drömvatten!

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Lucas Lövgren åkte tillbaka till platsen där han tidigare förlorat en stor fisk, och det lönade sig. Foto: Privat
Rödingbjässe från norr – Lucas fick sin revansch

Snacka om att sätta ned foten. Knappt har pimpelsäsongen börjat innan en av årets häftigaste fiskar har fångats, vågar vi påstå. Det var Lucas Lövgren i Kiruna som fick sitt livs fjällröding under den senaste turen – på samma plats där han tidigare tappat en bjässe.

Drömfisken fick simma tillbaka efter vägning.

Det har varit rejält kallt i landets nordligaste delar den senaste veckan, men Lucas Lövgrens fina röding hjälper månne till att höja temperaturen hos dem som tvekar inför att ge sig ut på fiskevattnen.
Måtten på bjässen var imponerande 5 996 gram och 82 centimeter. En sån där fisk som de flesta bara får se på bild i fisketidningar eller i sina drömmar.

Vi ber Lucas berätta om det lyckade fiskafänget:

– Att få inleda året med en sådan drömfisk känns magiskt. Ofta brukar jag se mina jullov som en tid då jag kan fara ut och fiska på vatten som jag tror kan hålla grov fisk. Det blir även en hel del mil på skotern i samband med det, berättar Lucas för Fiskejournalen.

Han fortsätter:
– Ändå sedan förra året då jag tappat en stor röding har jag velat åka tillbaka till den platsen och lägga timmarna. Jag väntade in snön 2021 och gjorde då den första fjällresan – som alltså gick rätt bra. Fisken bjöd på en 35 minuters kamp, därefter några bilder innan den fick gå hem igen.

Frågan är då hur han ska kunna toppa denna fisk i framtiden?
– Målet att få en större röding känns just nu svårt att överträffa. Ett av mina nästa mål inför sommarfisket blir att försöka slå mitt personbästa på öring, hälsar en nöjd fångstman.
Fiskejournalen tackar för storyn och gratulerar Lucas till en magisk fisk.

Du kanske även gillar detta