Just nu:
Annons

Nyheter

6 månader sedan Sverige Anders Lundin
Felix Hubertsson med gädda på hela 14,1 kilo. Foto: Privat
Felix fiskelycka – triss i storgäddor på egna beten

Felix Hubertsson började tillverka egna beten redan i unga år med förhoppningen att fånga drömgäddor med dem. Denna sommar slog drömmen in – tre gånger dessutom!

Det finns många duktiga och kreativa betesbyggare i Sverige, och vissa av dem når även en internationell marknad. En av dem som fått en flygande start rent fångsmässigt är Felix Hubertsson från Olofström i Blekinge, som tillverkat egna gummibeten under tre års tid under namnet Pikestrike Lures.
Anledningen till att Fiskejournalen uppmärksammar honom nu handlar inte främst om betena, utan om vilka fiskar han tagit med dem. I sommar har han fått en svit som många gäddfiskare bara kan drömma om – nämligen 13,42 kilo, 14,10 kilo och 13,35 kilo.

Han har filat på betena för att få till det där ”storgäddlunket”, och uppenbarligen har han hittat rätt.
– Första gäddan kom under förleksfisket i år när jag testade prototypen inför nya Lunker Shad. Fick ett riktigt tungt hugg på betet. Efter en stund låg en brutal gädda på 123 centimeter och 13,42 kilo i håven. Glädjen var total, nytt personligt rekord och på eget bete dessutom! 

Gädda på 13,35 kilo.

VACKRA OCH GROVA
Sedan på efterleksfisket i juni så hände det igen. 
– Jag fick ett riktigt tungt hugg som drog slir omedelbart, kände direkt att det här var en jättebra fisk. Efter en stund låg en grov 120-centimeters i superfin kondis i håven, som vägde in på 14,10 kilo. Och passet efter händer det igen! Jag kastar upp mot en grynna och får ett riktigt yxhugg i spöet, som var en otroligt vacker fisk på 122 centimeter och 13,35 kilo.

Felix dröm om att fånga en 10-kilosgädda slog alltså in tre gånger om på kort tid, och han har totalt fångat fem stycken över 12 kilo.
– När jag var liten så fiskade jag mycket med min morfar och pappa som båda alltid varit intresserade av fiske och fiskat mycket, så fiskeintresset har alltid funnits där. Men startskottet för det riktiga fiskeintresset var när jag gjorde ett eget skeddrag i träslöjden på mellanstadiet. Jag åkte ut och provade betet och fick en gädda på 3,5 kilo, vilket då var den största fisken jag hade tagit. Efter den gäddan var jag fast i fiskeintresset. Att jag i framtiden skulle ta flera gäddor över 12 kilo på egna beten kunde jag inte ens föreställa mig. 

Gädda på 13,42 kilo.

Felix hälsar att han föredrar lättdrivna beten som rör sig fint även i lägre hastigheter. De allra flesta av hans största fiskar har huggit på ganska långsamma invevningar med vevstopp.
Tack för tipset och lycka till med betesbyggandet, säger vi på Fiskejournalen!

Relaterad nyhet från din region
17 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Skarvbeståndet i Västra Götaland får reduceras genom skyddsjakt. Foto: Gettyimages
Fördubbling av antalet skarvbon – nu blir det jakt

Både Sportfiskarna och andra aktörer har slagit larm om skarvens tilltagande utbredning längs Västra Götalands kust. Nu kan det hela formuleras i siffror, där inventeringar visar att det skett en fördubbling av antalet skarvbon mellan 2012 och 2020.

Det är Sportfiskarna som basunerar ut resultaten från inventeringen, som SLU gjort tillsammans med erfarna ornitologer och ett flygföretag. Resultatet visar att antalet kolonier vuxit från 14 till 21, och att antalet bon vuxit från 3 000 till 6 000.
– Det kanske mest oroväckande är den stora spridningen av mellanskarv till vattendrag och inlandsvatten. Som ett av många exempel har Kungsbacka Sportfiskeklubb noterat upp till 20 jagande skarvar i Kungsbackaån och även mindre skarvgrupper som nu jagar i deras klubbsjöar flera mil inåt landet. Det är områden där vi aldrig dokumenterat skarv innan, säger Sportfiskarnas regionchef Markus Lundgren på deras hemsida.

De välkomnar också ett färskt beslut om att det nu ska tillåtas skyddsjakt på 3 000 skarvar i Västra Götalands kustvatten och kustmynnande vattendrag.
Det är Sportfiskarna själva som tillsammans med Svenska Jägareförbundet och Sveriges Fiskares Producentorganisation beviljats tillstånd för skyddsjakt på skarv.

Jakten i vattendrag motiveras i beslutet med att utvandrande laxfisksmolt behöver skyddas. Tillståndet gäller till och med den 15 februari 2024 och innebär att maximalt 3 000 skarvar får fällas.
Här kan du läsa mer.

Du kanske även gillar detta