Annons
Felix fiskelycka – triss i storgäddor på egna beten | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

1 månad sedan Sverige Anders Lundin
Felix Hubertsson med gädda på hela 14,1 kilo. Foto: Privat
Felix fiskelycka – triss i storgäddor på egna beten

Felix Hubertsson började tillverka egna beten redan i unga år med förhoppningen att fånga drömgäddor med dem. Denna sommar slog drömmen in – tre gånger dessutom!

Det finns många duktiga och kreativa betesbyggare i Sverige, och vissa av dem når även en internationell marknad. En av dem som fått en flygande start rent fångsmässigt är Felix Hubertsson från Olofström i Blekinge, som tillverkat egna gummibeten under tre års tid under namnet Pikestrike Lures.
Anledningen till att Fiskejournalen uppmärksammar honom nu handlar inte främst om betena, utan om vilka fiskar han tagit med dem. I sommar har han fått en svit som många gäddfiskare bara kan drömma om – nämligen 13,42 kilo, 14,10 kilo och 13,35 kilo.

Han har filat på betena för att få till det där ”storgäddlunket”, och uppenbarligen har han hittat rätt.
– Första gäddan kom under förleksfisket i år när jag testade prototypen inför nya Lunker Shad. Fick ett riktigt tungt hugg på betet. Efter en stund låg en brutal gädda på 123 centimeter och 13,42 kilo i håven. Glädjen var total, nytt personligt rekord och på eget bete dessutom! 

Gädda på 13,35 kilo.

VACKRA OCH GROVA
Sedan på efterleksfisket i juni så hände det igen. 
– Jag fick ett riktigt tungt hugg som drog slir omedelbart, kände direkt att det här var en jättebra fisk. Efter en stund låg en grov 120-centimeters i superfin kondis i håven, som vägde in på 14,10 kilo. Och passet efter händer det igen! Jag kastar upp mot en grynna och får ett riktigt yxhugg i spöet, som var en otroligt vacker fisk på 122 centimeter och 13,35 kilo.

Felix dröm om att fånga en 10-kilosgädda slog alltså in tre gånger om på kort tid, och han har totalt fångat fem stycken över 12 kilo.
– När jag var liten så fiskade jag mycket med min morfar och pappa som båda alltid varit intresserade av fiske och fiskat mycket, så fiskeintresset har alltid funnits där. Men startskottet för det riktiga fiskeintresset var när jag gjorde ett eget skeddrag i träslöjden på mellanstadiet. Jag åkte ut och provade betet och fick en gädda på 3,5 kilo, vilket då var den största fisken jag hade tagit. Efter den gäddan var jag fast i fiskeintresset. Att jag i framtiden skulle ta flera gäddor över 12 kilo på egna beten kunde jag inte ens föreställa mig. 

Gädda på 13,42 kilo.

Felix hälsar att han föredrar lättdrivna beten som rör sig fint även i lägre hastigheter. De allra flesta av hans största fiskar har huggit på ganska långsamma invevningar med vevstopp.
Tack för tipset och lycka till med betesbyggandet, säger vi på Fiskejournalen!

Relaterad nyhet från din region
14 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Forskare och myndighet är oense kring vad som orsakar fiskdöd i exempelvis Ljungan.
Stor oenighet: Vad orsakar egentligen fiskdöden?

Tiaminbrist, sjukdomar som återkommer med jämna mellanrum eller högre temperaturer? Det råder oenighet kring vad som orsakar fiskdöd i de svenska Östersjöälvarna. Även myndigheter och forskare är oense.

Återigen går larmen om döda och sjuka fiskar i svenska älvar, även om det faktiskt rapporteras om låg dödlighet i vissa vatten, till exempel Råneälven.
Mest i fokus har Ljungan hamnat, där Fiskejournalen redan rapporterat om döda havsöringar och oroliga sportfiskare.
Frågan är då vad som orsakar fiskdöden? Statens veterinärmedicinska anstalt menar att en av orsakerna är högre vattentemperaturer.
– Det handlar om ett samspel mellan individen, miljön och det som framkallar sjukdomen, i det här fallet svamp, säger tillförordnade statsveterinären Charlotte Axén på Statens veterinärmedicinska anstalt till SVT.

Men den förklaringen möts av hård kritik.
– Jag tycker att det finns ganska goda belägg för att det beror på brist på ämnet tiamin. Om fiskdöden skulle bero på vattentemperaturen borde laxar söderut drabbas hårdare än de i norr, men så är det inte.
Det säger Stellan Hamrin, som är fiskforskare, tidigare chef på Sötvattenslaboratoriet och före detta fiskexpert på miljödepartementet, till SVT. Här ser du inlägget om oenigheten.
På Fiskejournalen kan du också läsa en färsk debattartikel i ämnet!

Du kanske även gillar detta