" /> Fem gånger mer mikroplast i Antarktis | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

4 år sedan Sverige Hans Hällman
Mer än åtta miljoner ton plast når haven årligen. Det motsvaras av att en sopbil med plast töms i haven varje minut. En del bryts ner till mikroplaster som kan upptas av bland annat fisk, fåglar och marina däggdjur. Foto: Bo Eide
Fem gånger mer mikroplast i Antarktis

Plasterna har inte bara nått jordens mest avlägsna delar – de har gjort det i stor skala. Ny forskning visar att Antarktiska oceanen innehåller fem gånger mer mikroplaster än man tidigare trott.

Upptäckten gjordes bland annat av forskare från universitetet i Hull, som även sammanställt en film om situationen i den Antarktiska oceanen.

Studien visar behovet av snabba och effektiva insatser för att stoppa spridningen av plast till haven. Omkring 80 procent av havens plast kommer från land och en stor del kommer från produkter i vår vardag.

Svenska vatten är inte förskonade och en studie av mikroplaster utanför Stockholm visade att halterna var lika höga som de man finner utanför amerikanska storstäder.

Om ett år kommer försäljning av kosmetiska produkter som innehåller mikroplaster att förbjudas i Sverige. Andra insatser som FN rekommenderar kan läsas här.

Här kan du läsa mer om studien i Antarktis.

Hans Hällman

 

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Jodå – flera sportfiskare har hjälpt till att städa upp längs Malmö kanal. Frågan om ett fiskeförbud kommer ändå att tas upp av Malmö stad. Foto: Privat
Malmö kanal: Så många röstade emot fiskeförbud

Ska fisket i Malmö kanal förbjudas? Nej, tycker över 450 människor som röstat emot förslaget. Men frågan kommer ändå att tas upp av Malmö kommun, trots att betydligt färre vill se ett förbud.

Fiskejournalen har tidigare skrivit om konflikterna kring fisket i Malmö kanal, där det vittnats om nedskräpning och allmän misskötsel. Det gick så långt att det skickades in ett medborgarförslag till kommunen, om att fisket skulle förbjudas i kanalen. Nu står det klart att förslaget kommer att tas upp i tekniska nämnden i Malmö stad, eftersom över 100 personer röstat ja till förslaget. De över 450 rösterna som tyckte annorlunda lyckades alltså inte stoppa förslaget från att gå vidare i processen. Beslut väntas under juni månad.

Det ska dock tilläggas att det tagits initiativ bland sportfiskare för att städa upp vid kanalen, vilket vi skrivit om i tidigare artiklar.
Här kan du se ett inslag i SVT om konflikten vid Malmö kanal.

Du kanske även gillar detta