Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Feting från Jämtland

Indalsälven är väl inte precis något man brukar associera med feta gäddor – men det var i älven som Tomas Meijer fick den här stabila 100-klubbaren.
Tomas, som bor i Östersund, berättar att han och en kompis åkte ut till Indalsälven vid Lit för att försöka få någon gädda. Fiskesuget var starkt, men efter flera timmars fiske utan kontakt började den värsta entusiasmen lägga sig.
”Då började det regna och min kompis Anders sa att vi tar ett par kast till innan vi åker hem. Då plötsligt fick jag bottennapp igen, men den här gången rörde sig bottnen ifrån båten. Efter en härlig kamp kunde vi landa en fet madam på hela 115 centimeter och 11 kilo”, skriver Tomas i sin anmälan till 100-klubben.
Svenne Andersson

Tomas Meijer med en fet och välfödd gädda från Indalsälven i Jämtland.

Tomas Meijer med en fet och välfödd gädda från Indalsälven i Jämtland.

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta