" /> Fin film om gäddfabriker | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Hans Hällman
Lyckad insats. Decimeterstora gäddyngel från våtmarken i Vambåsa.
Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Linus Gradins film är ett projektarbete från hans studier på Blekinge Folkhögskolas Fiskevårdslinje. I filmen förklaras hur våtmarker kan restaureras för att ge gäddor värdefulla lek- och uppväxtmiljöer. Dessutom får vi se att även andra arter gynnas.

När bokaktuella Olof Engstedt lyfter upp en handfull decimeterlånga gäddyngel från våtmarken i Vambåsa går entusiasmen inte att ta miste på.

”Våtmarken blev riktigt lyckad med tiotusentals yngel som spottades ut i skärgården”

–  Våtmarken blev riktigt lyckad med tiotusentals yngel som spottades ut i skärgården under våren, berättar han.

Hans Hällman

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta