Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fin fröken från Fryken

Fryken har levererat många fian gäddor genom åren. Här poserar Kim Sahlberg stolt med en madam på 120 centimeter.

Kim Sahlberg hade ett givande trollingpass på sjön Fryken. Ett flertal 100-klubbare högg varav den längsta mätte hela 120 centimeter.
En heldag på sjön Fryken var minst sagt givande för Kim Sahlberg. Tre stycken gäddor anmäldes till 100-klubben och samtliga föll för en trollad mört. Den längsta gäddan 120 centimeter.
– Gäddan gav bra kamp och var riktigt grinig i det höstkalla vattnet, berättar Kim.
Läs mer om 100-klubben här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
5 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta