Många fiskeintresserade föräldrar, börjar gärna tidigt med att försöka få barnen intresserade. Klokt eller inte? Det visar sig.[/caption]Undervattenssagan Fina fisken är trevlig läsning för både föräldrar och barn. Berättelsen utspelar sig i en färgglad fiskvärld tillsamman med Gösta gös, Abdul Abborre , Siri sik och Flora forell. " /> Fina Fisken – en saga för barn | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

6 år sedan Sverige Mathias Arnham
Fina Fisken – en saga för barn

Många fiskeintresserade föräldrar, börjar gärna tidigt med att försöka få barnen intresserade. Klokt eller inte? Det visar sig.


Många fiskeintresserade föräldrar, börjar gärna tidigt med att försöka få barnen intresserade. Klokt eller inte? Det visar sig.

Undervattenssagan Fina fisken är trevlig läsning för både föräldrar och barn. Berättelsen utspelar sig i en färgglad fiskvärld tillsamman med Gösta gös, Abdul Abborre , Siri sik och Flora forell.
Författaren Anna Bergholz och illustratören Emmalill Frank har valt fiskarnas värld som spelplats. Men fiskarnas problem med kompisar och mobbing känns väl igen där Flora forell blir retad för sina fula fläckar.
Denna dag där berättelsen startar, ska alla fiskar iväg på skolutflykt till en grotta. Inte helt otippat stöter karaktärerna på fiskare som vill fånga dem. Hur det går? Ja, det är bara att läsa den spännande berättelsen i ”Fina fisken”, utgiven på Kikkuli förlag.

Maria Ålander

Relaterad nyhet från din region
10 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta