Många var kallade – få äro utvalda. Nu ska det avgöras vilket av 178 deltagande team i Höstborren/The Big5 som tar mästarbältet. " />
Annons
Finaldags i Höstborren: Här är expertens hetaste tips | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

2 år sedan Sverige Anders Lundin
Johan Skoglund levererar heta tips inför Höstborrens final.
Finaldags i Höstborren: Här är expertens hetaste tips

Många var kallade – få äro utvalda. Nu ska det avgöras vilket av 178 deltagande team i Höstborren/The Big5 som tar mästarbältet.

Höstborren, där det gäller att fånga och registrera de fem längsta abborrarna, måste beskrivas som en succé. Team över hela landet har fajtats i grundomgången, och från flera håll är det imponerande resultat som kommit in. Grymmast av alla var segrarna i östra zonen, Team Mojoboats/Guldmunkarna, som hade en snittlängd på över makalösa 50 centimeter på sina fem största abborrar.

I helgen är det alltså dags för final i Västervik, rättare sagt i Notholmsviken, och den kommer att pågå under både lördagen och söndagen. Zonvinnarna blev följande: Norr: Team Gagball, 242 cm, Mitt: Team Motvind, 242 cm, Väst: Team Scandia/Högvarv. Ismo Zandy/Böjda Spön 234 cm, Öst: Team Mojoboats/Guldmunkarna 251, Syd: Daiwa Scandinavia Pro Team 240.

Wildcards till finalen har gått till följande team: Naviguide/Renzstein 248, Baltic Sea Anglers 248, Team Gäddstorm 242, Team Scandia/Westin/Garmin 242, Team The Perch Bros 239.

För er som är ute på främmande vatten så kommer här lite heta tips från experten Johan Skoglund, Fishingday-fiskeguide i Västervik:

Fiska Varierat: Är man flera i båten så fiska olika beten och variera. Ofta är abborren mycket selektiv när det är kallt i vattnet här i Västervik. Pröva även olika metoder. Jigg, wobbler eller spinnare i olika storlekar och färger. Jag har även haft korta, intensiva abborrace på stora beten som Buster jerk eller större Puls shad på hösten, men oftast föredrar abborren lite mindre beten denna årstid. Även drop shot kan vara nyckeln om man vet att fisken står där du är men är riktigt trög.

Fiska grunt: Var inte rädd att fiska riktigt grunt i skärgården, tänk gädda. Ofta hittar man stora stim med borre i grunda, steniga marer på 1 meters djup. Ofta ser man stimmen och kan prickskjuta dem. Ser man ingen fisk står de oftast på branterna utanför viken eller maren. Abborrarna har en tendens att vandra in och ut från små grundvikar. Är det stendött på morgonen kan det vara fullt med fisk där på eftermiddagen eller morgonen efter.

Ge inte upp: Ibland kan abborrarna verka vara som bortblåsta. Men ett färgbyte eller betesbyte kan verkligen vända en dålig dag till en bra. Har varit med om att skeden på spinnaren kan vara skillnaden mellan 2 fiskar eller 25 på en dag. Generellt föredrar abborrarna neutrala eller mörka färger före disco och glitter i det klara vattnet i Västervik. Räkna inte med mängdfiske, färre men större är vanligare.

Här hittar ni mer info inför finalen:

Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Hemmafavoriterna Mattias Lundberg och Kenneth Wiström vann DM-tävlingen på Åsunden. Foto: Privat
Underbara utvecklingen i Ulricehamn – fisket glödhett

Hur väcker man liv i en slumrande verksamhet, och samtidigt föryngrar den rejält? Ulricehamns fritidsfiskare har svaret. De har fått fiskeintresset att koka i regionen – vilket den senaste DM-tävlingen blev ett kvitto på.

Under den gångna helgen avgjordes DM i Abborre på sjön Åsunden, med Ulricehamns fritidsfiskare som arrangör. På papperet kanske det bara är en tävling i mängden, men under ytan bubblar det av positiva omständigheter. Först och främst blev det faktiskt den överlägset största DM-tävlingen under 2020 med 34 deltagande lag, vilket förklaras med att tävlingssuget var stort bland många efter coronasommaren. Men tävlingen blev också en manifestation av den glödheta fisketrenden i Ulricehamn.
– Det är otroligt. Ungdomsverksamheten har legat död några år, men sedan vi startade upp den så har det blivit en fruktansvärd snurr, berättar ledaren Andreas Tafjord.

FÅR HJÄLP AV SPORTFISKARNA
Tillsammans med bland andra Mattias Lundberg och Kenneth Wiström har Andreas jobbat medvetet och intensivt för att locka ungdomar till klubben. Andreas har själv gått Sportfiskarnas grundutbildning till ungdomsledare, och med deras stöttning så kan de i dag stoltsera med en vital fiskeförening av sällan skådat slag.
– Det har dykt upp nya barn hela tiden som vill vara med, till den gräns att vi behöver fler ledare. Vi har även fått hjälp via Sparbankens fond här i Ulricehamn att skaffa båtar, vilket naturligtvis är populärt bland barnen, berättar en stolt Andreas Tafjord.

Även Mattias Lundberg och Kenneth Wiström kan sträcka på sig lite extra, eftersom de vann DM-tävlingen på hemmaplan med sina 200 centimeter abborre, fördelat på fem fiskar. De är nu tillsammans med tre andra lag från helgens tävling kvalificerade för SM nästa år.

Redan till helgen händer det nya spännande saker i Ulricehamn.

– Då kommer Sportfiskarna hit för att med hjälp av Freewater Pictures spela in en film om vår ungdomsverksamhet, med temat tävling, berättar Andreas Tafjord.

Bra jobbat både små och stora sportfiskare i Ulricehamn, säger vi på Fiskejournalen!

Du kanske även gillar detta