fiskdöd av findus – Vi höll oss innanför miljötillståndet, säger Henrik Nyberg, produktionsdirektör Findus. (Foto: Svt)[/caption] " /> Findus orsakar fiskdöd i Vege å, men erkänner inte brott. | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

7 år sedan Sverige Morgan Fihn
Findus backar om utsläpp
fiskdöd av findus

– Vi höll oss innanför miljötillståndet, säger Henrik Nyberg, produktionsdirektör Findus. (Foto: Svt)

För drygt ett år sedan berättade Fiskejournalen om utsläpp som orsakade massdöd bland fiskar i Vege å. Till en början verkade det som företaget Findus erkände. Nu gör man helt om och nekar till brott.
Kammaråklagare Ingvar Wennersten berättar att Findus nu ändrar sig och svär sig fria från rättslig skuld i ärendet Vege å, där ett utsläpp orsakade massdöd bland fisk. Det berättar han för SVT Sydnytt i dag.
– Vi har fått in en skrivelse från en advokatfirma som i princip tillbakavisar allt, säger Ingvar Wennersten, kammaråklagare på Riksenheten för miljö- och arbetsmiljöbrott.
I mitten på augusti förra året orsakade ett fel i Findus reningsverk kraftig syrebrist i Vege å på grund av ett utsläpp med flera tusen fiskar som följd.
Om en 1-2 månader är förundersökningen om otillåten miljöverksamhet och miljöbrott klar.
Tidigare i år tilldelade Findus lokala fiskevårdsområdet en miljon kronor att använda till att återställa Vege å efter utsläppet.
Läs tidigare notiser om Vege å.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Så här såg det ut efter att Fortum stängt av vattnet i Väljeån. Foto: Privat
Fortum polisanmäls efter nolltappning i öringvatten

I somras fick människor vid Väljeån i Hälsingland rusa ut för att rädda sprattlande fisk, efter att vattnet plötsligt försvunnit på en sträcka av 2 kilometer. Nu har Länsstyrelsen i Gävleborg polisanmält Fortum för misstanke om brott mot miljöbalken.

Det var i juni 2020 som händelsen i Väljeån utspelade sig, där den lokala fiskevårdsföreningen befarar att flera årskullar av både harr och öring slogs ut. Det har gjorts stora insatser för fiskevården i det aktuella vattnet, och enligt vattendomen från 1950 ska minst en kubikmeter vatten per sekund alltid ska släppas.

Fortum erkände att en dammlucka stängts av misstag, men Länsstyrelsen i Gävleborg väljer ändå att polisanmäla bolaget för brott mot miljöbalken. Torrläggningen ska enligt länsstyrelsens bedömning medfört en påtaglig risk för skador på fisk och andra vattenlevande organismer.

– Bryter man mot en vattendom måste vi anmäla det så får miljöåklagaren göra en utredning på det här, säger Gustav Hartzell, handläggare på länsstyrelsens enhet för vattenverksamhet och fiske, till Hela Hälsingland.

Du kanske även gillar detta