Abborrfiske - FinessfiskeAbborrfiske - Finessfiske

Abborrfiske - Finessfiske

Finessfiske är ett samlingsnamn för flera fisketekniker. Namnet säger precis vad det handlar om – precisionsfiske med lätt utrustning. I mångt och mycket så har vi utvecklat vårt abborrfiske de senaste åren med influenser från amerikanskt bassfiske. Även om stormunnad bass skiljer sig en hel del från en svensk abborre – både i utseende och beteende – så fungerar amerikanska tekniker och metoder alldeles utmärkt. Fiske med Texas- och Carolina-tackel är numera en standardmetod till abborre, och det samma gäller drop shot-fiske. Ned-fiske är också en effektiv metod som används av fler och fler abborrfiskare med bra resultat.

Även om traditionellt jiggfiske är ytterst fångstgivande så finns det tillfällen då det kan löna sig att testa en helt annan fisketeknik.

Texas och Carolina

Man kan nog påstå att bassfisket i USA har revolutionerat skandinaviskt abborrfiske de senaste 5 åren. Texas- och Carolinafiske är två effektiva fiskemetoder som vi har direktimporterat från det amerikanska bassfisket. Och de fungerar precis lika bra till vår svenska abborre. Texas och Carolina är uppbyggda på samma sätt, den stora skillnaden är att Carolina har ett större avstånd mellan krok och bulletsänke. Fördelen är att man kan fiska in tacklet långsamt och få jiggen att sväva fram över botten. Pärlan mellan sänket och krok/stopp agerar som en dämpande buffert för knuten samt avger ett klickande ljud när sänket och pärlan stöter ihop under hemtagningen. Ett mycket attraktivt ljud som ofta lockar till hugg.

En stor fördel med båda tacklen är hur jiggen sitter på offset-kroken. Med jiggen korrekt monterad kan inte kroken fastna i någon växtlighet. Perfekt när abborren uppehåller sig nära eller inne i växtligheten.

Dropshotfiske

När det är dags för riktigt finlir så är dropshot ett utmärkt val. Tänk kallt vatten och abborrar som står inaktiva nära botten. Med drop shot kan du presentera ett bete mitt framför nosen på fisken. Antingen långsamt eller till och med helt stilla, eller fiska av ett område i varierande högt tempo, både nära botten och en bit upp i vattnet. När presentationen är helt rätt kan abborren inte stå emot frestelsen längre. Smack!

Ett drop shot-tackel är enkelt att knyta själv. Knyt fast kroken direkt på linan med en upphängarknut, på ett lämpligt avstånd från sänket, förslagsvis 30-60 cm. Använd gärna ett avlångt sänke på 5-20 gram, då det inte fastnar i bottnen lika lätt som ett traditionellt bombsänke.

Tips! Tycker du Texas-, Carolina- och drop shot-tackel är krångligt och svårt att knuta själv? Då finns det färdiga tackel att köpa, som fungerar alldeles utmärkt.

Ned-fiske

Det senaste tillskottet i den svenska abborrarsenalen är Ned-fiske. Främst bygger metoden på en platt eller rundad jiggskalle som gör att betet ställer sig på botten med huvudet nedåt och ”dansar” lite fram och tillbaka. Detta gör att betet påminner om en bytesfisk, mask, larv eller skalbagge som äter på något. För kräftimitationer så möjliggör Ned-skallen att kräftans klor höjer sig och ser ut att vara i försvarsposition vilket ofta triggar fisken till hugg.

Ned-metoden kan fiskas hem i varierande fart och med små ryck, men oftast sker hemtagningen sakta längs botten. En mycket effektiv fiskemetod, särskilt när abborren inte är på jakthumör utan föredrar ett bete som rör sig lite lagom.