Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fingädda i skitväder

Vädret var riktigt uselt – men Linus Hyllstedt är glad ändå. Han har fångat det här mörka, vackert tecknade 100-klubbaren och är nöjd med sin dag.
Linus, som bor i Tingsryd i Småland, berättar i anmälan att han och kusinen skulle ut på Stora Hensjön och fiska efter jobbet sista dagen i april. Regnet öste ner och vinden låg på, men riktiga fiskegrabbar ger sig ju inte för sånt.
”Efter halvtimmes fiskande så small det på ena spöt. Vi förstod direkt att det var en stor fisk. Fajten tog cirka 20 minuter. Gäddan vägde 10,2 kilo och var 109 centimeter lång”, berättar Linus.
Svenne Andersson

Linus Hyllstedt med en typisk, småländsk insjögädda. Mörk och vackert tecknad i mörkgrönt och klargult.

Linus Hyllstedt med en typisk, småländsk insjögädda. Mörk och vackert tecknad i mörkgrönt och klargult.

Relaterad nyhet från din region
19 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta