Just nu:
Annons

Nyheter

11 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fining från Mälaren

Gäddorna från Mälaren är ofta inte lika välfödda som skärgårdsgäddorna – men här är ett undantag. Mikael Andersson fick den här välmående saken när han spinnfiskade i slutet av maj.
Mikael, som bor i Storvreta, var ute på ett spinnfiskepass på Mälaren. Svag vind och mulet var väl inte riktigt optimala förutsättningar, men Mikael fick ändå ett rejält påslag på sin Westins jätte.
”Fan vilken fart det var i början, men sedan följde den snällt med”, berättar Mikael som också säger att väl i båten började gäddan leva rövare på nytt.

Men hon vägdes och mättes kvickt och lätt och stack sedan iväg som en pil när hon kände vattnet igen. Vågen sade 9,1 kilo och måttbandet angav längden till 111 centimeter.
Svenne Andersson


En utlekt Mälargädda som ändå var i fin form och som levde rövare med Mikael Andersson.

En utlekt Mälargädda som ändå var i fin form och som levde rövare med Mikael Andersson.

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta