Finn färnan i djupvattnet

Färnan är en kraftig och stark fisk som ofta ger en fin fajt. Foto: Jimmy Modig

Vintern är ingen årstid som vanligtvis förknippas med mete efter vitfisk. Men visst finns det arter som kan ge bra vinterfiske. En av dem är färnan, som trivs i åarnas djuppartier där de patrullerar längs botten på jakt efter föda.

Den duktiga metaren Jimmy Modig missar ogärna ett tillfälle att fiska färna på vintern.
– Som alla helhjärtade sportfiskare vill även jag kunna fiska under den kalla och mörka tiden på året. Men som de flesta vet blir fisken mindre aktiv och kan vara svårfångad. Därför fiskar jag färna, en fisk som är aktiv i sitt födosök året runt, berättar han.
Jimmy har metat färna i många år vilket gjort honom duktig på att lokalisera fisken.
– För att öka mina fångstchanser vill jag hitta de djupaste partierna, som ofta är lite varmare än ytvattnet. I strömmande vatten är det svårt att kolla djupet med ett så kallat markerfloat. Istället lodar jag med ett vanligt päronbly. Genom att räkna tiden det tar för sänket att sjunka får jag snabbt en uppfattning av hur djupet varierar. När jag har hittat de djupaste partiet börjar jag fiska. Det är nämligen där färnan brukar stå, berättar Jimmy.

”När jag har hittat de djupaste partiet börjar jag fiska. Det är nämligen där färnan brukar stå”

Vid vinterfisket kan tjäle bidra till att man enklare kan nå vissa platser. – Går det inte att få ner en bankstick i marken kan du lika väl använda din väska eller ryggsäck, tipsar Jimmy. Foto: Jimmy Modig

Bottenmete är den populäraste tekniken vid vinterfiske efter färna. När Jimmy fiskar på en ny plats använder han två spön för att fiska av området effektivt. Ett spö fiskas aktivt och det andra mer stationärt. Jimmy fiskar med haspelrullar som ofta är fyllda med 0.20 mm nylonlina. Om strömmen är stark kan en tunnare lina behövas för att inte motståndet mot vattnet ska bli för stort.  Som tackel kan det fungera med både paternoster och glidande. Jimmy brukar satsa på en 30 centimeters kroktafs i samma dimension som huvudlinan, och längst ut en relativt stor krok.

”Färnan har riktiga monstermunnar!”

– Färnan har riktiga monstermunnar! Om fiskarna vaknat på fel sida kan det ibland behövas en mindre krok, men oftast är storlek 2 perfekt, berättar Jimmy.  Oavsett tackel kör han alltid med en feederkorg med mäsk.
– Det ökar fångstchanserna betydligt. Men kom ihåg att inte övermäska! Det får motsatt effekt, varnar Jimmy.

”…kom ihåg att inte övermäska!”

När kroken ska agnas har Jimmy en lite oväntad favorit.
– Jag satsar oftast på bacon. En halv strimla som rullas ihop innan den fästs på kroken brukar få fart på fisken. Men när det gäller bete är det fantasin som sätter gränserna. Så prova er fram. Jag har även fångat färna på ost, leverpastej, bröd, maggots, räka, majs och ölkorv!

Den stora munnen gör att färnan kan äta det mesta, vilket många metare har upptäckt. Foto: Jimmy Modig

Men som i allt fiske kan mete efter färna ibland gå trögt. Då gäller det att inte tappa tålamodet.
– Ge inte upp för tidigt. Om platsen känns het så är det värt att stanna kvar. Hur lång tid du har spenderat vid ån och hur länge ditt bete har varit i vattnet brukar ofta vara det som avgör till slut, hälsar Jimmy.

Hans Hällman

Publicerad: 26 February 2017
Av: Hans Hällman

Intressanta fiskeprylar från vår butik:

Wiggler Metspö 3 m
Rek. 89 kr 78 kr
Wiggler Metspö 6 m
Rek. 219 kr 201 kr