I de finländska skogarna tillverkas några av världens mest kända beten. Ett av märkena är Nils Master. " /> Finskt bete för samlare | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

5 år sedan Sverige Maria Ålander
På Sportfiskemässan kommer det att finnas en specialfärg i begränsad upplaga som man kan få signerad av Hannu Kangas.
Finskt bete för samlare

I de finländska skogarna tillverkas några av världens mest kända beten. Ett av märkena är Nils Master.
För 50 år sedan fick Hannu Kangas och hans bror idén till Nils Master vobblern Invincible. Nu har de levererat handgjorda beten till hela världen under mer än ett halvt sekel.
På Sportfiskemässan i Älvsjö 18-20 mars kommer Hannu Kangas att finnas på plats i Bios monter. Dessutom kommer det att finnas en, för mässan, speciellt designad färg som tillverkats i en begränsad upplaga och det finns möjlighet att få denna vobbler signerad på plats av den levande beteslegenden Hannu Kangas.

Relaterad nyhet från din region
1 timme sedan Sverige Anders Lundin
Bäckrödingen har spridit sig i norrländska vatten. Foto: Alex Smith
Håll utkik efter bäckröding, kräftor och invasiva växter

Att det är förbjudet att plantera ut främmande arter i svenska vatten har förhoppningsvis de flesta sportfiskare koll på. Nu kan du hjälpa myndigheterna att rapportera in invasiva företeelser.

Det är Länsstyrelsen i Jämtland som uppmanar sportfiskare och andra naturnjutare att spana efter främmande arter. De har nämligen fått extra medel från Havs- och vattenmyndigheten för att öka ambitionsnivån i arbetet med invasiva arter.

Den mest spridda främmande arten i jämtländska vatten är den nordamerikanska bäckrödingen, som vållar bekymmer för öringen och den övriga naturliga faunan. En annan ökänd främling är signalkräftan, som kan bära på kräftpest utan att dö ut av den, med risk för att den medför att flodkräftan utrotas.

Länsstyrelsen kommer även att börja inventera främmande vattenväxter. Detta har de inte gjort så mycket tidigare, och där finns antagligen ett mörkertal.
Hör gärna av er till dem med tips på förekomster av främmande arter i Jämtlands läns vatten. Mail: anders.rydeborg@lansstyrelsen.se

Du kanske även gillar detta