Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fish Fight intar Bryssel

Fiskejournalens engagemang i Fish Fight-kampanjen har smittat av sig, både på svenska kändisar och många av våra läsare.  Nu lanseras Fish Fight i Europa, manifesterat med en staty i Bryssel.
Kampanjen Fish Fight vänder sig mot den enorma mängd fisk som dumpas i våra hav. Över en miljon ton fullt duglig matfisk kastas överbord till ingen nytta. Anledningen är EU:s kvotsystem som leder till utkast av fiskar som är för ”små” eller av ”fel” art.
Den engelske kändiskocken Hugh Fearnley-Whittingstall, som tagit initiativet till Fish Fight-kampanjen, kliver nu över Engelska kanalen och lanserar kampanjen i hela Europa. Tillsammans med EU:s fiskekommisionär, Maria Damanaki, avtäckte han häromdagen en interaktiv staty utanför EU-parlamentet. Vid sidan av den mekaniska räknaren visar en TV-skärm namn och nationalitet på den 20 senaste som registrerat sig.
Har du inte skrivit på ännu, så är det hög tid att göra det. På Fiskejournalens Fish Fight-sida hittar du all information du behöver.
Morgan Fihn


Fish Fight-generalen Hugh Fearnley-Whittingstall visar upp den interaktiva statyn i Bryssel.


Relaterad nyhet från din region
3 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nu kan öringar leta sig upp till nya lekplatser i Hargsån. Foto: Jon Sailer
Det är vår – släpp fiskarna och bäckarna loss!

Fiskevården är på frammarsch i Sverige. Såklart måste vi berätta om detta glädjeämne från Uppland, där Hargsån släpps fri efter 350 år i bojor.

Rubriken är en association till den svenska filmklassikern ”Släpp fångarne loss – det är vår!”.  Och nog förtjänade Hargsån att släppas loss efter så många århundranden. Ån har varit torrlagd i 350 år, ända sedan bruket vid Nerhammaren anlades.
Det 182 meter långa omlöp som nu öppnats kommer att ge lekvandrande fisk tillgänglighet till ett helt åsystem, med över 40 hektar våtmark och flera kilometrar med skogsbäckar.

Det är Upplandsstiftelsen som tillsammans med Sportfiskarna och Hargs bruk lyckats ro projektet i hamn.
Direkt efter färdigt arbete sågs havsöring gå upp och leka på de nyanlagda lekbottnarna. Dessutom noterades den rödlistade arten nejonöga som nu får bättre chans att klara sig, rapporterar Upplandsstiftelsen på sin hemsida. Här kan du även se ett filmklipp från SVT om händelsen!

Du kanske även gillar detta