Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Fiskejournalen
Fish Fight lanserar app

Hugh’s Fish Fight lanserar nu en app för Iphone. Med hjälp av denna kan du se vilka fiskarter som är okej att köpa och hur du tillagar dem på bästa sätt.
Applikationen lanserades tidigare denna vecka och riktar sig främst mot den brittiska publiken. Funktionen som anger vilka arter man bör undvika att köpa gäller dock även oss i Sverige. ”Appen” är engelskspråkig och om du inte är så bevandrad i fiskarter på engelska så finns ett svenskspråkigt alternativ. Naturskyddsföreningens applikation Grön Guide saknar visserligen recept, men innehar den viktiga funktionen ”fiskväljaren”. Denna visar vilka fiskarter som bör undvikas på tallriken.
Du har väl skrivit på protestlistan mot dumpning? Läs mer om Fish Fight under Engagera dig.
Applikationen från Fish Fight hittar du här.
Fiskväljaren från Naturskyddsföreningen hittar du här.
Morgan Fihn

Fish Fight-appen ger inte bara råd om vilka fiskar man kan välja, utan även tips på hur de tillagas.

Relaterad nyhet från din region
15 timmar sedan Sverige Anders Lundin
En rad faktorer ligger bakom nedgången av gäddor i Göta älv och Nordre älv. Foto: Anders Lundin
Kris för populära gäddvatten – knappt någon föryngring

Göta älv i Ale kommun och Nordre älv inom Göteborgs stad har varit två populära gäddvatten för sportfiskare. Men frågan är hur länge till? En yngelinventering som Sportfiskarna genomfört visar på mycket låga tätheter av gäddyngel.

Det var på uppdrag av Göteborgs stad och Alefiskarna som Sportfiskarna inventerat gäddyngel i de båda älvarna. Bakgrunden var att gäddfisket har försämrats kraftigt under de senaste åren, och en teori är att föryngringen av gäddor inte fungerar tillfredsställande.

Inventeringen bekräftar just detta. I Nordre älv fångades endast två gäddyngel, båda strax nedströms Nordreälvsbron.
Här pekas flera faktorer ut som bidragande, exempelvis brist på bra lekområden, onaturlig vattenreglering, predation av spigg på gäddyngel samt predation av säl på vuxen gädda.

I Göta älv fångades 10 gäddyngel i det undersökta området.

De största hoten mot gäddbeståndet där anses, enligt Sportfiskarna, vara den onaturliga vattenregleringen, den tunga båttrafiken i älven samt predation från säl på vuxna och lekmogna gäddor.
Läs mer här!

Du kanske även gillar detta