Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fish Fight växer

Fish Fight har engagerat människor i hela Europa. Tillsammans är vi på väg att åstadkomma något bra. Du hänger väl med?

Denna vecka passerade kampanjen Fish Fight fantastiska 750 000 namnunderskrifter. Vi säger välkommen till alla nya medlemmar och hoppas på ännu fler.
Mängder av fisk dör i onödan efter att de fastnat i trålar eller andra industriella fångstredskap. Om de tillhör fel art, är för små eller råkar överskrida den tilldelade kvoten kastas de över bord, döda eller döende. Man kallar detta för dumpning. Hugh’s Fish Fight är en kampanj för att stoppa dumpningen och påverka EU-politiker för en mer hållbar förvaltning av haven. I mitten av juli presenterade EU-kommissionen sitt förslag till ny fiskeripolitik och detta innehöll ett förbud mot dumpning. Något som säkerligen inte skulle ha skett utan ert engagemang i Fish Fight. Vi har fortfarande en bit kvar att vandra så om du inte skrivit på, gör det nu.
En av de som anslutit sig till kampanjen är EU-parlamentarikern Isabella Lövin. Hon är försiktigt positiv till förslaget.
– Det är välkommet att kommissionen föreslår ett förbud mot dumpning av fångad fisk, även om förslaget tyvärr bara gäller vissa arter, säger Isabella.
Du kan läsa mer om Isabella och Fish Fight här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
7 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta