Röding på Universeum[/caption] " /> Fisk-koll inför sommarlovet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fisk-koll inför sommarlovet
Röding på Universeum

Rödingen är en av Nordens mest färgsprakande fiskar. På Universeum kan man se dem på nära håll.

Planer på att dyka och snorkla i sommar? Studera och förbered dig på bästa sätt och se alla arter live på Universeum i Göteborg. Här finns hela Sveriges vattenmiljöer i miniformat.
I vårt avlånga Sverige finns fjällbäckar, sjöar, älvar, och kuststräckor. Detta ger möjlighet till en stor artrikedom och skiftande miljöer. En stor modell av detta kan du ta del av på Universeum Science Discovery Center i Göteborg.
Högst upp på Universeum börjar den porlande bäcken med elritsa och öring. I fjällsjön simmar den vackra rödingen och sedan rinner vattnet ner i älven där du ser laxen, siken och harren på mycket nära håll.

Här kan man som flugfiskare lätt bli stående alltför länge. Ytterligare längre ned finns insjön med arter som braxen, sutare och vimma. Fortsätter du Vattnets Väg går du igenom Östersjön och når till slut Västkusten där du hittar bland annat berggylta, knot, taggmakrill samt vanlig makrill, gråsej, ett stort antal olika plattfiskar, havskatter samt pigghaj.
Universeum är ett eldorado för alla fiskälskare, barn som vuxna! Totalt rymmer alla akvarier över tre miljoner liter vatten.
www.universeum.se

David Dalqvist

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Hur får man havsöringen att hugga? Den frågan svarade experterna på. Foto: Nicka Hellenberg
Havsöringsfiske för unga blev en fullträff

Havsöringsfiske för unga blev en riktig hit, när det arrangerades fiskeaktivitet på Gotland under flaggen ”Luften är fri”.

Under en grå aprilhimmel samlades förväntansfulla och fiskefebriga ungdomar på en gotländska kusten för att få testa på spinn- och flugfiske efter de silvriga raketerna – havsöringarna.
Ett antal unga sportfiskare fick testa på kustfiske med vadarbyxor under några spännande timmar. Hela aktiviteten skedde i regi av Sportfiskarna på Gotland, i samarbete med Jaktia Visby, Vision Fly Fishing och Abu Garcia.

Det här populära eventet kunde ske med stöd av medel från Svenskt Friluftsliv och Naturvårdsverket. Allt under flaggan ”Luften är fri” – ett projekt som syftar till att få fler människor att prova friluftsliv. På sikt vill man att ett stort antal aktiviteter av det här slaget långsiktigt ska öka medvetenheten om friluftslivets värden och ge mer kunskap om allemansrätten.

Tillbaka till Gotlandskusten. Joakim Lyander från Sportfiskarna höll i verksamheten och berättade om grunderna i havsöringsfisket, innan det var dags för mer skarpt läge.

De ungdomar som ville testa på flugfiske fick först en snabbkurs på torra land av Niklaus Bauer från Vision, medan Thomas Sjöblom från ABU Garcia tog med sig spinnfiskegänget till vattenbrynet. Förutom dessa tre herrar fanns även Andreas Johannesson och Ola Thomsson från Jaktia Visby med och hjälpte till med såväl handfasta råd som utrustning.

Och visst lyckades ungdomarna också få fisk. Alla som fiskat havsöring på kusten vet hur knivigt det kan vara och hur mycket tid man kan behöva lägga ner innan den första fisken biter, men med professionell ledsagning blir vägen avsevärt kortare.
Ett par riktigt fina havsöringar bet över dragen och kunde efter ett par snabba bilder återbördas till sitt bräckta och rätta element.

Projektledare Joakim Lyander sammanfattar:
– Jag tyckte att satsningen blev lyckad och jag upplevde att alla deltagare var väldigt nöjda med dagen. Att två av juniorerna dessutom lyckades fånga sin allra första havsöring, helt på egen hand, var en fantastisk upplevelse att få bevittna. Jag är helt säker på att detta tillfälle gav flera av deltagarna mersmak och att några tog med sig minnen för livet!
Nedan ett bildsvep från dagen.
Nicka Hellenberg

Foto: Nicka Hellenberg och Joakim Lyander

Du kanske även gillar detta