Fisk på kroken – även i framtiden

Lars Hjälmered (tv) och Christofer Fjellner tror på hållbara fiskekvoter och ett stopp på utkasten. (Foto: Peter Knutsson)

Inom kort väntar tuffa förhandlingar i mellan Europaparlamentet och ministerrådet. EU:s gemensamma fiskepolitik ska bestämmas. Lars Hjälmered (M) och Christofer Fjellner (M) skriver nu en debattartikel i GP där de konstaterar ”Nu finns chansen att förändra EU:s katastrofala fiskepolitik.”
I februari antog Europaparlamentet en radikal och kraftfull reform av fiskepolitiken. Man krävde bland annat hållbara fiskekvoter och ett stopp på utkasten. Nu ska fiskeministrarna säga sitt och en förhandling mellan parlament och ministrar är att vänta inom kort.
Europaparlamentarikern Christofer Fjellner (M) fick, tillsammans med Isabella Lövin, mycket positiv uppmärksamhet efter Europaparlamentets reform. Nu konstaterar han och partikollegan Lars Hjälmered att ”Det här är ett historiskt tillfälle att lägga grunden för ett långsiktigt hållbart fiske. Om Sverige lyckas kan vi få fisk på kroken även i framtiden.” Detta skriver de i en debattartikel i GP.
De båda menar även att EU:s fiskeministrar har intagit en bakåtsträvande position och att de vill bevara EU:s fiskepolitik i stort sett som den är, trots att alla vet att resultatet blivit en ekonomisk och ekologisk katastrof.
”Sverige och ett antal länder i norr har tryckt på för en mer balanserad position, men de stora fiskenationerna i södra Europa håller emot. Nu väntar tuffa slutförhandlingar mellan parlamentet och ministerrådet.”
Läs hela debattartikeln här.
Missa inte tidigare notiser i ämnet.
Morgan Fihn

Annons
AKTUELLT

Omfattande tjuvfiske i Storsjön

Över 500 meter nät fyllda av gammal död fisk har i dagarna hittats i Storsjön i Gästrikland. Nätfisket är olagligt och har bland annat skördat mängder av gös, gädda och abborre.

Tidernas 3 bästa beten för insjööringen

Fiskejournalen fortsätter att gräva bland anmälda fiskar till Recordfisken och Storfiskregistret. Hela 40 000 registrerade fiskar ligger till grund för serien om ”Tidernas bästa beten”. Nu har vi kommit fram till vår älskade öring. Vilka tre beten har fångat flest insjööringar sen 1970? Den gigantiska öring som är svenskt rekord sedan 1991 är en mycket

Mäktiga hugg i Artjakten

Högtryck råder över Sverige och detsamma gäller för Artjakten – landets roligaste sommartävling för barn och ungdomar. Den senaste veckan har mängder av fiskar anmälts, bland annat Isac Larssons skäggtorsk från ett vrakfiske på västkusten.

Följ björnarnas laxfrossa – live!

Drömmer du om att få se Alaskas beryktade brunbjörnar fånga hoppande laxar? Nu går det att koppla upp sig på live-kameror för att avnjuta det mäktiga skådespelet.

Damm töms för att utrota solabborrar

Länsstyrelsen i Jönköping tömmer Bergadammen för att få bort de solabborrar som har lyckats etablera sig. På så sätt vill man hindra att den främmande arten sprids till närliggande vattendrag.

Så tar du en abborre över kilot

Den 18 maj tog Erik Peterson en storabborrsvit som hette duga. 1300, 1480, 1660 och en på 2210 gram. Hur gör han? Erik Peterson är 20 år gammal och bor i Kalmar. Han kombinerar jobbet i Sportfiskebutiken och båttillbehörsaffären Baltic Skeppsfournering med sitt guidejobb i företaget Fishing in Sweden. Det är med andra ord fiske

Abborrtips från fiskare i medvind

Jens Byholm har haft en fantastisk abborrsäsong och radat upp mängder av randiga bjässar. Senaste storfångsten mätte hela 51,5 centimeter och fångades i en värmländsk sjö i högsommarvärme. Här kommer Jens hetaste tips för att få storabborren att gapa!

Tidernas 3 bästa gösbeten

Fiskejournalen har gjort statistik på 40 000 fångster från Sportfiskarnas storfiskregister och vårt eget Recordfiskregister. Här nedan följer de tre beten som fångat flest gösar i våra register. Här följer tidernas tre bästa gösbeten:   Klicka på bildspelet här nedan för att se resultatet:

Fin film om gäddfabriker

Är du nyfiken på hur en gäddfabrik fungerar? Kika i så fall på Linus Gradins kortfilm som förklarar just detta. Sportfiskarnas gäddexperten Olof Engstedt medverkar och berättar om ett lyckat projekt i Blekingevattnet Vambåsa.

Makrillen är här – så tar du den!

En av våra mest älskade fiskar har nu återkommit till vår saltstänkta kust. En makrill på kroken glädjer alla och får man fler på en gång går pulsen lätt i taket. Här kommer en rad tips på hur du fångar det grönsvarta guldet under den tidiga säsongen!

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...