Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fisk till middag?

WWF lanserar snart nya Fiskguiden – vilka fiskar kan vi äta med gott samvete? (Foto: Elma Okic / WWF-Canon)

Vilka fiskar kan vi äta med gott samvete? WWF lanserar snart en ny upplaga av Fiskguiden. I guiden listas våra vanligaste matfiskar med rött, gult eller grönt ljus. I år lanserar WWF fiskguiden samtidigt i en rad europeiska länder.
Frågan om vilka fiskar vi kan äta med gott samvete har blivit en av vår tids stora samhällsfrågor. Idag är en majoritet av världens stora rovfiskar överfiskade och den negativa trenden måste brytas, säger WWF i ett pressmeddelande.
Antalet miljöcertifierade fiskprodukter på marknaden har glädjande nog ökat i takt med att konsumenternas krav på ett etiskt och hållbart fiske ökar. För att göra det lättare att välja rätt fisk lanserar Världsnaturfonden WWF den sjunde upplagan av den populära konsumentguiden ”Fisk till middag?”.
– Det är extra viktigt att lyfta debatten om våra matfiskar när EUs gemensamma fiskeripolitik ska göras om.
Enbart i Sverige har WWFs konsumentguide för fisk och skaldjur spridits i miljontals exemplar. Den används av konsumenter, handel, producenter och vid offentlig upphandling.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
8 timmar sedan Sverige Anders Holm
Nu finns nummer 4 av Fiskejournalen i butik.
Nytt nummer ute nu!

Nu när vårkänslorna börjar bubbla ställs ett nytt nummer av Fiskejournalen upp i butikshyllorna, nämligen nummer 4. Här är lite av innehållet.

Det börjar bli läge för att sätta sig mot en södervägg med en kopp kaffe – vad passar då inte bättre än ett nytt nummer av Fiskejournalen? Nummer 4 kryddas med extra mycket läsning för den metesugne, eller den som helt enkelt söker nya utmaningar eller suktar efter inspiration. Det utlovas sköna napp, guide över agn, prylnyheter samt gott om tips och idéer. Bland annat ett strandhugg på västkusten efter abborre.

Filmen Gäddfeber har blivit en klassiker som gjorde jerkbaitfisket stekhett. Nu hänger Niklas Örtengren med en av huvudrollsinnehavarna samt en annan gäddexpert ut på sjön för att se om metoden fortfarande håller måttet.

I gör-det-själv-anda får vi del 1 av en guide som visar hur man gjuter egna jiggar, samt hur man enkelt knyter stinger på egen hand.

Flugfiskenestorn Johan Klingberg berättar om världens bästa nymf – och ja, vilken är det? Havsöringsfisket längs Höga Kusten sätts också under lupp, en region som ofta hamnar i skuggan av andra klassiska områden. Ett långt stenkast därifrån finns Luleälven och Markus Teilus följer med fiskeguiden Robert Westin när han släpar beten efter botten i älven.

De sista isarna i norr bjuder på ett njutbart fiske med vårsol och huggvillig röding. Vi tar tillfället i akt och följer med när fjällen är som lugnast. Utöver detta får du i vanlig ordning de senaste sportfiskenyheterna, spännande fiskevibbar varvat med roliga fiskehistorier. Du hittar tidningen i en butik nära dig. Är du osäker på var du hittar din närmaste återförsäljare som säljer Fiskejournalen kan du söka här.

Du kanske även gillar detta