Sponsrad

Fiska abborre som Mathias Holgersson

Han vet hur man fångar stora abborrar, den gode Mathias, och dessutom delar han med sig av sin kunskap! (Foto: Stefan Källström).

Få om ens någon har betytt så mycket för den abborrtrend som sveper över vårt fisketokiga land som Mathias Holgersson. Med inspiration från kontinenten har han anpassat tekniker och utrustning för att passa våra förhållanden. Här avslöjar Holgersson alla sina knep – allt för att du ska få ett så framgångsrikt abborrfiske som möjligt.

Du har säkert sett den karismatiske dalmasen med Storm-kepsen i YouTube-succén Perch Fight där han, tillsammans med teamkompisen Mikko Seppänen, tävlar mot tre andra team i abborrfiske. När jag får tag på honom, en sen kväll, sitter han i bilen på väg från ett livesänt fiskepass för att nästkommande dag dela med sig av sina kunskaper i en av landets alla sportfiskebutiker. Mathias Holgersson lever verkligen för fisket – och han delar gärna med sig.

– För mig är fiske gemenskap och det är klart att jag gärna hjälper intresserade att förbättra sina chanser att fånga drömfisken – vad den nu än må vara.

På frågan om vilket som är favoritbetet är det långt ifrån alla som vill dela med sig av sina hemligheter men när jag ställer frågan till Mathias om vilka hans favoriter för abborre är så är det som att vrida på en kran! År av erfarenheter strömmar ut och här kan du ta del av dem!

En vacker fisk som inte kunde motstå en Rapala Shadow Rap. (Foto: Stefan Källström).

Shadow Rap

Shadow Rap är ett perfekt sökbete, alltså ett bete jag använder för att lokalisera fisken, när djupet ligger på 1-3 meter, berättar Mathias.

Tricket är nämligen att fiska så nära bottenvegetationen som det är möjligt. Där står abborren och lurpassar på sitt nästa byte och ibland kan det vara avgörande att få ner betet bara några
decimeter extra för att fisken ska ta.

Att variera mellan den grundgående och djupgående modellen av Shadow Rap ger dig stora
möjligheter att fiska precis där fisken uppehåller sig. (Foto: Stefan Källström).

Shadow Rap finns i två olika modeller, grund-och djupgående, för att kunna presentera betet precis på det djup som abborren befinner sig. Gemensamt för båda modellerna är att de är suspendig, det vill säga svävande i vattnet.

”ABBORREN FÅR DEN EXTRA TID DEN BEHÖVER FÖR ATT BESTÄMMA SIG…”

– När vattnet är kallt så är en suspending Shadow Rap helt avgörande. Abborren får den extra tid på sig som den behöver för att bestämma sig för att ta betet. I det kalla vattnet vill inte fisken bränna för mycket energi genom att jaga ett snabbt bete. Då är hänget som Shadow Rap har oemotståndligt för abborren!

Att presentera betet på det djup abborren uppehåller sig är A och O. Därför finns Rapala Shadow Rap i en djup-och en grundgående modell. (Foto: Stefan Källström).

När väl fisken har huggit så håller Mathias alltid koll på vilken av krokarna som fisken fastnat på. Är abborren krokad i den bakre kroken så har betet presenterats så nära fisken att den utan större ansträngning kunnat ta betet. Är den däremot krokad i den främre kroken så har abborren kommit underifrån från lite avstånd och tagit ditt bete. Skulle det då helt plötsligt sluta hugga så är det läge att testa den djupgående varianten och komma närmare fisken.

Att fisken huggit är kanske tillräckligt för många – men Mathias nöjer sig inte där. Hur den huggit
ger viktig information och möjlighet till att förbättra fisket ytterligare. (Foto: Stefan Källström).

Rapala Shadow Rap Shad

– När jag lokaliserat områden med abborre fiskar jag gärna med Shad Rap. Det är ett bete som kan fiskas statiskt och som stannar länge i huggzonen. Och det är ju där du vill ha dina beten, skrattar han.

”ETT BETE SOM STANNAR LÄNGE DÄR DU VILL HA DET – I HUGGZONEN!”

När vattentemperaturen stiger och abborren jagar mer aktivt fungerar en långsamt flytande Shadow Rap Shad bättre än ett suspending bete, berättar Mathias.

– Vid spinnstopp stiger Shadow Rap Shad sakta mot ytan och det triggar abborren att kasta sig över betet. Betets höga profil och fantastiska finish gör att det syns bra. Med 22 olika färgkombinationer att välja på finns det garanterat något för alla vatten!

BX Brat – ett knubbigt bete som abborren älskar och som är designat för att kunna fiskas ner i botten, berättar Mathias. (Foto: Stefan Källström).

BX Brat

– Det här är ett bete som passar riktigt bra när fisken är seg och svårtrugad. Även om man fiskar den riktigt långsamt så behåller den sin rullande gång och ger vibrationer som attraherar
abborren.

Tailen på betet beskriver Mathias som ”abborrvänligt” på det sättet att den krokar bra även de dagar när abborren hugger försiktigt.

-På sommaren fiskar jag BX Brat betydligt snabbare och aggressivare med vevstop och twitchar. En liten detalj som kanske inte alla känner till är att det här betet är utformat för att inte fastna så lätt. Det gör att man kan fiska det så att det så att det studsar fram mot botten utan att fastna. Det kan vara hypereffektivt och väcker varenda abborre vid exempelvis stengrynnan!

Ripstop

– Det här är ett downsize bete med en snabb sida-till-sida-gång redan vid låga inspinningshastigheter. Jag plockar gärna fram det för att ”känna tempen” om andra beten slutat leverera men jag misstänker att fisken är kvar i området.

”TVÄRSTOPPET GÖR ATT FISKEN HUGGER!”

Designen på betet, med en liten ”läpp” i bakdelen, gör att det stannar på fläcken vid vevstop eller twitchande och det utlöser ofta huggreflexen hos fisk som följer efter.

– Det är ett slags reaktionsbete som har gett mig många fina fiskar när huggruschen har verkat vara över, avslöjar Mathias.

Det är just tvärstoppet gör att det smäller – fisken får helt enkelt ingen extra tid att fundera när maten plötsligt stannar framför
käften!

Alla beten finns att läsa om på normark.se

AKTUELLT

Del 3: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske.

Megagädda filmad under ytan

Undervattensfilmaren Mark Barrow dök nyligen ner i Wykeham lakes utanför engelska North Yorkshire. Målet var att filma någon av sjöns enorma gäddor och plötsligt dyker det upp en väldig fisk på omkring 14 kilo som gladeligen poserar. Hela fem minuter stannade hon framför linsen och resultatet blev en fantastisk film!

Lekstinna fiskar kan döva delfiner

Varje år samlas miljontals fiskar av arten Gulf corvina i Coloradoflodens mynning för att leka. Hanarna avger då ett parningsljud som är så högt att det bland annat kan få delfiner att mista hörseln, visar ny forskning.

Unik film på fiskar i djupet

Två personer i en miniubåt fick nyligen syn på något märkligt utanför Azorernas kust och satte på kameran. Resultatet blev en helt unik film på två djuphavsmarulkar som parar sig.

Rafflande sista veckor i Artjakten!

Det är otroligt jämnt och ovisst i Artjakten med bara två veckor kvar av tävlingen. Just nu leder Gustav Nyström från Bråtaviken med 46 fångade fiskarter i sommar. Men bakom honom jagar närmast Erik Maripuu med 43 arter och Pelle Hjelm som vunnit tävlingen en gång tidigare på 41 arter. Bästa tjej ligger fyra och

Bombardatips till sommaröringen

Har du testat att fiska havsöring med bombarda? Om inte så kanske det är dags nu. Teknikens effektivitet går knappast att ifrågasätta och här kommer några heta tips från ”Bombardakungen” Magnus Pålsson.

Del 2: Arbetar ditt parti för sportfiskets bästa?

Ska fiske- och miljövård avgöra var du lägger din röst i det kommande riksdagsvalet? Kanske inte enbart, men en kvalificerad gissning är att du som läser den här texten månar om just detta. För att ge dig en fingervisning har vi frågat riksdagspartierna var de står i sex frågor av yttersta vikt för svenskt sportfiske.

Makrillfilé på nolltid!

Makrillen hugger nu bra längs västkusten och smakar dessutom ljuvligt på tallriken. Men vet du hur man får bort de retfulla benen? Om inte så kommer hjälpen här!

Håkan Otterberg firar 30!

30 år är ingen ålder, men 30 år på samma arbetsplats är minsann en bedrift. Den 15 augusti 1988 startade Håkan Otterberg sin anställning på Fiskejournalen och än idag är han trogen tidningen. Många annonsörer är bekant med Håkans muntra stämma eftersom han sedan starten varit annonssäljare och fyllt tidningen med fiskebranschens budskap. Länge var

Anti-skatbo-tricket!

Alla som fiskar med multirulle har varit med om det. Överslaget, professional overrun eller som vi ofta säger – skatboet. Man kan stå där i timtal, oftast när fisket är som hetast och försöka hitta rätt linände att dra i. Oftast slutar det med att saxen eller kniven får göra sitt. Nu finns det en

Annonser

TYCK TILL!

Vilken specialtidning skulle du helst vilja läsa?

Visa resultat

Loading ... Loading ...