Just nu:
Annons

Nyheter

9 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiska dig frisk!

Nu är det bevisat – natur och fiske gör dig friskare. (Foto: Morgan Fihn)

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) presenterar en rapport med medicinska bevis för att naturen läker. Känner du dig hängig, så finns det god anledning att greppa spöet.
Läkaren Matilda Annerstedt har i sitt doktorsarbete vid SLU fokuserat på att ge en medicinsk vinkling av sambanden mellan vistelse i naturen och hälsa. Hon har bland annat sammanställt de bevis som finns för naturunderstödd terapi vid olika sjukdomstillstånd och funnit att detta kan vara en effektiv behandling vid flera olika sjukdomar, till exempel fetma, schizofreni och depression.
– Det betyder att de individer som hade tillgång till denna typ av natur och dessutom var fysiskt aktiva löpte en signifikant mindre risk att drabbas av psykisk ohälsa, säger Matilda Annerstedt.
SLU anser att resultaten är intressanta eftersom en stor del av världens ohälsa idag präglas av just stressrelaterade sjukdomar och andra mentala tillstånd.
– En förbättrad folkhälsa blir ytterligare en anledning för oss att ta hand om vår natur och dess biodiversitet, säger hon.
Doktorsavhandlingen hittar du här.
Vill du sänka pulsen redan nu? Klicka här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
Du kanske även gillar detta