Havsöring på kustenHavsöring på kusten

Havsöring på kusten

Fiske efter havsöring längs vår natursköna kust har ökat i popularitet de senaste åren. Det som är mest förvånande är att inte fler sportfiskare har upptäckt detta lättillgängliga och spännande fisket tidigare. Att vandra med fiskespöet i ena handen i ett förtrollande vackert kustlandskap är en underbar naturupplevelse. När man väl hittat en plats som kan tänkas hysa havets silver – havsöringen – kliver man varsamt ut bland tång och sten och fiskar sig ut mot djupare vatten. När väl hugget kommer är man alltid lika överraskad. Den härliga och spänningsfyllda känsla man får när en silverblank kustöring kraftfullt och frenetiskt kämpar emot är svår att slå. Är det en större fisk är det inte ovanligt med 30-50 meters långa rusningar, såna utlöp som aldrig verkar ta slut och man känner med stegrande nervositet att man håller på att tappa kontrollen. Magiskt. Och nervöst…

Så har du inte testat vårt fina havsöringsfiske på kusten så är det på tiden!

Börja med haspelutrustning

Till fiske efter kustöring kan du i princip använda samma haspelutrustning som till grövre abborrfiske eller lättare gäddfiske. Men ditt fiske och hela upplevelsen blir så mycket bättre om du fiskar med ett spö som är avsett för kustöring. Spöet bör vara någonstans mellan 9 och 10 fot med en lätt aktion för att kunna kasta mindre beten, säg 7-35 gram. Med ett längre spö är det lättare att kasta långt i tuffa förhållanden och underlättar även när du står utvadad upp till midjan.

En haspelrulle är ett utmärkt val till kustöring, storleken bör vara 2500-3000, eftersom man fiskar med relativt tunna linor 0,12-0,18 mm så behöver man ingen stor rulle. Vissa kustfiskare föredrar en multirulle till detta fiske, fördelen är en bättre känsla och närkontakt. Men en multirulle är svårare att bemästra med lätta beten och när det blåser motvind, det är också svårare att kasta långt med multirulle.

Långkastande beten

Beten för kustfiske efter havsöring ska vara långkastande, även i hård vind, och kunna fiskas grunt. För det är precis vad det ofta handlar om – fiske i besvärliga sido- eller motvindar samt på stenrev eller över grunda växt- och stenbottnar. Havsöringsfiske sker främst med drag eller kustwobblers. På senare år har havsöringsdragen ökat kraftigt i popularitet, antingen som ett klassiskt avlångt skeddrag eller som inline-bete, där linan löper genom hela draget, denna varianten kallas även genomlöpare. Den stora fördelen är den förföriska och roterande gången som betet får i vattnet. Fisken har också svårare att slita sig loss från kroken under fajten. Fiskejournalens favorit är dessa två havsöringdrag från Savage Gear. Dessa gillar vi så pass mycket att vi valt att utveckla fram egengjorda färger som enbart går att köpa på Fiskejournalen.

Längs vår natursköna kust

Det är fritt fiske längs den svenska kusten. Det finns dock vissa fredningsperioder och fredningsområden man måste ta hänsyn till. I kustvattnet på den svenska sydkusten, som avgränsas som området söder om Kullens fyr till Torhamns udde är fiske efter lax och havsöring tillåtet 1 januari–14 september. På västkusten får man vänta till 1 april innan havsöringen blir lovlig, däremot varar säsongen lite längre, fram till 30 september. Minimimåttet för havsöring är 50 cm (45 cm på västkusten). Tänk också på att det finns fredningsområden där fiske är förbjudet.
På ostkusten finns inget generellt förbud efter havsöring, men ett antal fredningsområden bidrar till att låta havsöring och lax att lekvandra i fred. Minimimåtten är desamma som längs sydkusten, 50 cm.