Drömmer du också om att fiska på arbetstid? 10 maj är sista ansökningsdag till Europas enda Yrkeshögskoleutbildning för sportfiskenäringen. " /> Fiska på jobbet | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

10 år sedan Sverige Mathias Arnham
Fiska på jobbet

Drömmer du också om att fiska på arbetstid? 10 maj är sista ansökningsdag till Europas enda Yrkeshögskoleutbildning för sportfiskenäringen.
På SportfiskeAkademin i Forshaga, Värmland utbildar man årligen ett tjugotal Yrkeshögskolestudenter i sportfiske. Studenterna får en tvåårig utbildning som funkar såväl inom turistbranschen som i redskapshandeln och fiskevårdssektorn.
–  De flesta elever får jobb ganska omgående efter att de har gått ut från oss. Många jobbar dessutom internationellt som guider i Argentina, Norge, Australien och Island, säger Yh-ansvarige Joakim Eriksson.
På schemat står förutom mycket praktik bland annat professionell guidning, fartygsbefäl, fiskevård och entreprenörskap.

– Målet är att är att eleverna ska få med sig relevant kunskap som är gångbar inom sportfiskebranschen. De ska vara attraktiva att anställa men också vara rustade för att starta ett eget företag, säger Joakim Eriksson.
För att kunna söka Yh-utbildningen krävs att man har avslutad gymnasieutbildning. Det är också meriterande om man har erfarenhet från eget fiske.

För mer information, besök www.forshagaakademin.se

Relaterad nyhet från din region
20 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nors – bra föda för rovfiskar. Foto: Länsstyrelsen
Se där – plötsligt påträffades nors i Försjön

Försjön i Eksjö kommun är ett populärt sportfiskevatten, där det genom årens lopp satts ut flera olika arter med syftet att stärka bestånden. Nu har det för första gången i modern tid påträffats nors i sjön.

Redan på 1800-talet sattes det ut röding och gös i Försjön, och senare skedde även stödutsättning av gädda och sik. En nyligen publicerad undersökning om fiskbeståndet i Försjön visar att det domineras av abborre, men för första gången i modern tid konstateras det finnas nors i sjön. Arten sattes ut redan 1905, men har alltså inte påträffats där på senare tid.

Förutom fisk fångades även signalkräftor. I bottensatta nät fångades mycket få individer medan fångstvikten var normal jämfört med sjöar av liknande storlek och djup på höglandet, rapporterar länsstyrelsen i Jönköping. Resultatet från provfisket visar att sjöns ekologiska status med avseende på fisk är god.

– Att det fångades få fiskar var väntat och är en följd av Försjöns karga och näringsfattiga karaktär. Däremot medför den rika förekomsten av nors och signalkräftor bra förutsättningar för sjöns fina bestånd av abborre, säger Rasmus Linderfalk, fiskerikonsulent vid Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Du kanske även gillar detta