Regnbågen – en stridbar motståndareRegnbågen – en stridbar motståndare

Regnbågen – en stridbar motståndare

Regnbågen är på många sätt den perfekta sportfisken. Den erbjuder något till alla fiskare. En utmärkt inkörsport till fiskets spännande värld för både den vuxne nybörjaren och de yngre förmågorna. Regnbågen är relativt lättfångad men kan också utgöra en fascinerande utmaning för den mer erfarne fiskaren – i synnerhet de lite större exemplaren som har levt i sjön en längre tid. Eftersom det handlar om fiskar som planteras ut i sjöar och dammar så är fisket många gånger lätt åtkomligt och med en viss grad av service. Ofta finns här bänkar, eldstäder och toaletter. Perfekt för en barnfamilj som ska ut på fiskeäventyr en lördag eller söndag.

Kort startsträcka

Att börja fiska regnbåge är relativt enkelt. Många gånger kan du använda din vanliga haspelutrustning. Det brukar fungera helt ok. Men vill du utnyttja regnbågens stridbarhet på ett så spännande och utmanande sätt som möjligt, ska du fiska med lätta spön och små beten. Då blir fisket riktigt roligt! En haspelrulle i storleken 1000-2000 med 0,12-0,18 mm flätlina och ett 7-9 fots spö med betesvikt 7-30 gram är en utmärkt kombination.

Spinnfiska regnbågen

Med lätt haspelutrustning kan du presentera betet på ett bra sätt och när fisken väl sitter på kroken så väntar en spännande, utmanande fajt. Det går att fånga regnbågen på flertalet artificiella beten, t ex mindre spinnare, små skeddrag och jiggar. Bombarda, där du presenterar en fluga med hjälp av en flytande eller sjunkande kastdobb, är också en supereffektiv metod. Med hjälp av din vanliga haspelutrustning kan du ”flugfiska” regnbågen. Gärna då med ett lite längre havsöringsspö, då blir det lättare att kasta ut tacklet, eftersom själva tafsen kan vara flera meter lång. Självklart kan man få gädda när man fiskar regnbåge men det är relativt ovanligt. Därför behöver man ingen ståltafs, på sin höjd en fluorocarbontafs på 0,30 mm. Knyt bara fast ett litet, smidigt beteslås på huvudlinan.

Mete är supereffektivt

Både bottenmete och flötmete är fångstgivande metoder för att komma till tals med regnbågen. Det är också en perfekt strategi när hela familjen är ute på äventyr – två enkla och effektiva sätt att fiska på. Försök att tackla med så känsliga flöten som möjligt. Då är det lättare att överlista regnbågen. Vad ska man använda som bete? Ja, det mesta går, och det varierar lite från vatten till vatten. Det bästa är om man har 2-3 valmöjligheter med sig i fiskeväskan. Kokt räka, daggmask, mjölmask och konservad majs fungerar utmärkt. Sedan finns det också Powerbait och liknande degbeten som också är ett bra alternativ. En stor fördel är att degen har lång hållbarhet och kan förvaras hemma i åratal. Även till mete är ett lite längre och lättare haspelspö att föredra, t ex ett specialiserat spö, så kallat specimenspö, eller ett havsöringsspö.

Till sist – fiskekortet

I princip alla regnbågsvatten är betalvatten, dvs man måste köpa ett fiskekort för att få fiska. Vissa vatten ingår i stora komplex, som t ex Hökensås och Harasjömåla, medan andra drivs i kommunalt regi eller av en ideell fiskeklubb. Ta reda på de lokala fiskereglerna innan du börjar fiska och glöm inte att köpa fiskekort, annars kan det bli ett dyrt (och lite pinsamt) fiskeäventyr.