Olaga fiske efter fjärsing[/caption] " /> Fiskade åtta ton olagligt | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiskade åtta ton olagligt
Olaga fiske efter fjärsing

Då man använt fel maskstorlek i trålen riskerar besättningen på trålfiskefartyget nu böter eller upp till ett års fängelse för olaga fiske.

Besättningen på en trålare från Halland riskerar upp till ett års fängelse för olaga fiske. Det skriver Gp.se i dag.
Natten mellan söndag och måndag slog kustbevakningen till mot trålfiskefartyget söder om Lilla Middelgrund i Kattegatt. Inspektionen gav klara besked. Ombord fanns åtta ton olagligt fiskad fjärsing.
– Trålen som användes hade nätmaskor som var under den minsta tillåtna storleken för det aktuella fisket. Trålaren togs till hamn, där förhör hölls med besättningen och fångst och trål togs i beslag, uppger Ola Vesterlund, fiskerihandläggare vid Kustbevakningen regionledning sydväst.

Ingen rutinkontroll

– Det är bara ett fåtal svenska trålare som fångar fjärsing, dessutom en del danska fartyg. Fångsterna har varit mycket bra den senaste tiden och vi ville göra en extrakontroll eftersom vi misstänkte orent fiske, säger Vesterlund.
Då man använt fel maskstorlek i trålen riskerar besättningen på trålfiskefartyget nu böter eller upp till ett års fängelse för olaga fiske.
Kustbevakningen kommer under torsdagen eller fredagen att lämna över ärendet till polisen.
Läs mer här.
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
13 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Plötsligt dyker det upp en utter istället för en gädda i hålet. Foto: Privat
Chocken i hålet – plötsligt dyker en utter upp

Han hoppades på storgäddan – men fick i stället drilla en livs levande utter. Anton Molin kommer aldrig att glömma det som utspelade sig under den senaste fisketuren.

Händelsen utspelade sig på ett fiskevatten i Gävle kommun, dit uppenbarligen både fyrfota och tvåbenta fiskare sökt sig. Anton och hans sällskap fick några gäddor på ismete, innan händelsen med uttern utspelade sig.
I tron om att det var en större gädda som slukat mörten så började Anton drilla den mot hålet, där han dock fick en rejäl överraskning.
– Fisket var ju riktat på gädda, så man blev ganska paff, berättar Anton för Fiskejournalen.

Väl uppe i hålet så visade uttern tänderna, och mycket mer hann inte hända innan den lossnade och försvann ned mot djupet igen. Nu håller Anton tummarna för att den ändå klarade sig oskadd och att en eventuell krok rostar bort och lossnar av sig själv.
– Den såg väldigt pigg ut, vittnar Anton om som dessutom fångade ögonblicket på film.

Vi på Fiskejournalen gör som Anton – vi håller tummarna för att den fridlysta uttern klarade sig utan skador.
Här nedan hittar du filmklippet:

Foto: Anton Molin

Du kanske även gillar detta