[/caption] " /> Fiskar använder teckenspråk | Fiskejournalen
Just nu:
Annons

Nyheter

8 år sedan Sverige Morgan Fihn
Fiskar använder teckenspråk

Är du kanske en fena på fiskspråk, vad säger då denna grouper? (Foto: Creative Common 3.0/TimSheerman)

Två fiskarter har visat sig använda teckenspråk och gester vid födosök. Det är första gången forskare lyckats dokumentera beteendet hos andra typer av djur än primater och korpar.
Fiskarterna grouper och coral trout signalerar till sina artfränder vid jakt. Sedan tidigare har arterna gjort sig kända för att framgångsrikt jaga tillsammans med andra arter, som bläckfisk och moräna. Enligt en studie som publicerades förra veckan i tidskriften Nature Communications, fann forskarna att fisken kan ”peka” sina huvuden mot byten, att hjälpa sina jaktkompisar.
Resultaten av studien föreslår dessa fiskar kan vara smartare än man tidigare trott. Fynden kan också visa att denna typ av teckenspråk inte kräver en stor hjärna, utan snarare uppstår av nödvändighet när det kan hjälpa ett djur att överleva i sin miljö.
Läs mer här. (Engelska)
Morgan Fihn

Relaterad nyhet från din region
6 timmar sedan Sverige Anders Lundin
Nej, det blir inget stopp för nya karpvatten. Foto: Marco Eichnar
Jubel bland sportfiskare – karpstopp dras tillbaka

Onsdagen var en segerns dag för svenska karpfiskare. Havs- och Vattenmyndigheten drar nämligen tillbaka sitt kritiserade förslag om att helt förbjuda utplantering av karp i nya vattenområden.

Fiskejournalen skrev för en tid sedan om den kraftiga kritiken mot Havs- och Vattenmyndigheten förslag, och nu har alltså sportfiskarna fått det glädjande beskedet att myndighetens ändrat sig.
– Det är glädjande att se att det faktiskt är möjligt att argumentera sakligt och få ett annat utfall. Nu kan man fortsatt utveckla sportfisket efter karp i landet under kontrollerade former, precis som vi hoppats, säger Svenska Karpklubbens ordförande Jon Sköld till Fiskejournalen.

De nya föreskrifterna som nu fastsatts innebär istället att det fortsättningsvis blir individuell prövning av ansökan hos respektive länsstyrelse som innan, vilket är exakt det som Svenska Karpklubben pekat på i sitt remissvar.
”På så vis kan vi fortsatt ha en god och kontrollerad möjlighet att skapa nya sportfiskevatten för Karp i Sverige och detta kan inte ses som annat än en viktig seger för alla som engagerar sig för karpfisket i vårt land”, skriver klubben på sin hemsida.
Här kan du läsa mer!

Du kanske även gillar detta